Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

okt
9
ons
2019
Foreslå en forsker! @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
okt 9@08:00-nov 20@23:45
Foreslå en forsker! @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab

Vitenskapelige priser til yngre forskere

DKNVS skal dele ut to priser til yngre forskere innen naturvitenskap og humaniora neste år. Beløpet er kr 75.000 for hvert fagområde. Prisvinnere må være under 40 år ved utdelingen, og gis til norske eller utenlandske forskere ved norske forskningsinstitusjoner.

Forskerne må ha dokumentert fremragende talent, originalitet og innsats, og ha oppnådd særdeles gode resultater innen sine fagfelt.

Se tidligere vinnere og foreslå en forsker senest 20. november. 

okt
15
tir
2019
Senioruniversitetet – Inga Næss: Landet som ikke er @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 15@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Inga Næss: Landet som ikke er @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Inga E. Næss, fag- og skjønnlitterær forfatter

Dette er Inga E. Næss sin fjerde roman. Handlingen foregår både i nåtid og fortid. Ved siden av å være en familiekrønike fra nordnorsk kystlandskap på 1800-tallet, er romanen en fortelling om identitet, tilhørighet og om stedstap.

Gratis for medlemmer av Senioruniversitetet, ikke-medlemmer kr. 100,-.

okt
16
ons
2019
Alf Tore Hommedal og Jørn Øyrehagen Sunde: Septer og tiggerstav – Magnus Lagabøter, fransiskanerne og Landsloven av 1274 @ Suhmhuset
okt 16@19:00-20:30

Alf Tore Hommedal og Jørn Øyrehagen Sunde: Septer og tiggerstav – Magnus Lagabøter, fransiskanerne og Landsloven av 1274

Jussprofessor Jørn Øyrehagen Sunde og førsteamanuensis i arkeologi Alf Tore Hommedal samarbeider om en ny fortolkning av den norske lovgiverkongens livsverk. Norsk historieskriving har i flere århundrer strevet med å forstå motivasjonen til en fredsæl, institusjonsbyggende konge som skilte seg markant ut blant de andre kongene i den norske stormaktstiden i siste halvdel av 1200-tallet. Foredraget blir holdt i Olavsbyen på den katolske festdagen for Hellige Olavs omvendelse, og omhandler en konge som ble gravlagt i fransiskanernes Olavskirke i Bergen.

Arr. er gratis og åpent for alle.

okt
23
ons
2019
Kristin Prestvold: Oppdag Vesterled. Nordlige Skottland, Orknøyene og Shetland @ Suhmhuset
okt 23@19:00-20:00

Kristin Prestvold: Oppdag Vesterled. Nordlige Skottland, Orknøyene og Shetland

Det nordlige skotske fastlandet med øyene Orknøyene og Shetland byr på mange fascinerende kulturminner. I praktfulle omgivelser ligger utallige ruiner etter folk i fortida, fra slott og festningsverk, slagsteder og landsbyrester, til gravhauger og steinsirkler. Kulturminnene er møteplasser mellom oss og de som levde før oss, mellom nåtid og fortid.

Foredragsholder og forfatteren av boka Oppdag Vesterled forteller fra boka som er en kulturhistorisk reiseguide som kaster deg tilbake til yngre steinalder for over 5000 år siden. Du blir kjent med rike og livskraftige jordbrukskulturer, imponerende seremonielle byggverk og gravkammer som er eldre enn pyramidene i Egypt.

Arr. er gratis og åpent for alle.

Prestegårdslåna Melhus: Konsert med duoen Våk og Kvål songlag @ Prestegårdslåna i Melhus
okt 23@19:00-21:00
Prestegårdslåna Melhus: Konsert med duoen Våk og Kvål songlag @ Prestegårdslåna i Melhus

Konsert med duoen Våk og Kvål songlag

Kirsti Nørstebø, klarinett og Anne Sørtømme, accordion.

Klezmermusikk og tradisjonsmusikk fra Skandinavia.

okt
26
lør
2019
Barneuniversitetet – Reginald Hermanns: Hva er en flodbølge, tsunami eller ulinniq og hva kan utløse den? @ Kursrom fjerde etasje, Trondheim folkebibliotek
okt 26@12:00-12:30

Barneuniversitetet

Reginald Hermanns: Hva er en flodbølge, tsunami eller ulinniq og hva kan utløse den?

I Norge sier vi flodbølge, i Japan heter det «tsunami» og Inuit-befolkningen (eskimoene) i Grønland og arktisk Canada kaller det «ulinniq». Men hva er en flodbølge? Det er hvis vannet plutselig hever seg langs kysten og store mengder vann strømmer inn i landet. På barneuniversitet vil vi lære litt om jorden og hva som kan utløse flodbølger!

For barn mellom seks og ni år. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

VitenLunsj – Reginald Hermanns: Hvor stor er egentlig faren for flodbølger i Norge? @ Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
okt 26@13:30-14:00

VitenLunsj

Reginald Hermanns: Hvor stor er egentlig faren for flodbølger i Norge?

I historisk tid og i geologisk tid har Norge blitt offer for flere flodbølger enn mange andre land i verden. Hvorfor er det slik og hvor stor er faren for at vi skal bli rammet av flodbølger i dag? I foredraget vil vi få høre mer om denne risikoen, om faren for flodbølger forandrer seg over tid og om det kan ha noe å gjøre med klimaforandringer. Vi skal også se på hva Norge gjør for at konsekvensene av fremtidige flodbølger skal bli mindre for samfunnet.

Arr. er gratis og åpent for alle.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

okt
30
ons
2019
Pål Thonstad Sandvik: Nasjonens velstand – hvordan ble Norge et rikt land? @ Suhmhuset
okt 30@19:00-20:00

Pål Thonstad Sandvik: Nasjonens velstand – hvordan ble Norge et rikt land?

Et av de grunnleggende spørsmål i økonomisk historie er hvorfor noen land har blitt rike, mens andre land har forblitt fattige. Dette foredraget gir et internasjonalt perspektiv på Norges fremgang etter ca. 1814. Hvordan kom veksten i gang, hvilken rolle spilte statlige myndigheter og hvordan gikk det med fordelingen mellom fattig og rik?

Arr. er gratis og åpent for alle.

nov
2
lør
2019
Halloween, skjeletter og plast på avveie @ Vitensenteret
nov 2@11:00-nov 3@17:00

Lørdag 2. og søndag 3. november

Vitensenteret, Kongens gate 1 kl. 11-17.00

”Halloween, skjeletter og plast på avveie”

 

Vet du hvor mange bein som finnes i kroppen til ei rotte, en sau eller en havørn? Denne helgen kommer skjelettkonservator Guus Wellesen til Vitensenteret og forteller om arbeidet sitt med å montere skjeletter. Dette spennende arbeidet fører han tett på både skjønnheten og sårbarheten i naturen og Guus vil blant annet lære oss mer om konsekvensene av plasten vi mennesker bruker, som havner i magen til fugler og dyr. Vi får se Guus i arbeid og kan være med å gjette hvilke bein som tilhører hvilke dyr.

Arr. er et samarbeid mellom Arctic Skeletons, Vitensenteret og Kunnskapsbyen.

nov
6
ons
2019
Lise Rye: Norge i Europa. Om motstanden mot EU-medlemskap og den lange veien til EØS @ Suhmhuset
nov 6@19:00-20:00

Lise Rye: Norge i Europa. Om motstanden mot EU-medlemskap og den lange veien til EØS

I dette foredraget trekker Lise Rye opp de lange linjene i norsk europapolitikk, fra Grunnlovens grenser for suverenitetsavståelse til dagens EØS-tilknytning. Hva skjedde egentlig i forholdet mellom Norge og EU i perioden mellom de to folkeavstemningene? Og hvordan endte nei-landet Norge opp som EUs mest integrerte ikke-medlem?

Arr. er gratis og åpent for alle.

 

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last opp sesongens program.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS