Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

aug
30
fre
2019
Maker Faire @ Kongens gate
aug 30@10:00-aug 31@15:00

Maker Faire

30.-31. august

Kongens gate

  1. og 31. august er det igjen klart for Trondheim Maker Faire, og Vitensenteret stiller med stand og aktiviteter i samarbeid med Kunnskapsbyen. Nysgjerrighet og skaperglede står i sentrum for våre aktiviteter, og barn i alle aldere, også voksne barn, får noe å bryne seg på. I år kan du være med og lage kule ballonghelikopter og svampoboter. Greier du å lage ballonghelikopteret som svever lengst – eller den mest kreative svampoboten? Stikk innom vår stand og bli inspirert. Velkommen til årets Maker Faire! Arrangementet er gratis.

Arr. er et samarbeid mellom Vitensenteret og Kunnskapsbyen.

sep
4
ons
2019
Kristian Overskaug: Vandring til Finn-Pål stuggu i Malvikmarka @ Leuthenhaven
sep 4@17:00-22:00

Kristian Overskaug:

Vandring til Finn-Pål stuggu i Malvikmarka

Bussavgang fra Leuthenhaven kl. 17.00

Malvikmarka rommer flotte grender og spennende skoger – og med det markerte Jervfjell-platået som vokser så djervt opp mot horisonten der i skoghavet. Oppe på fjellet finnes ett og annet rypekullet, og i de skogkledte brantene rundt fjellet lever flere av skogens fugler og dyr: storfugl, elg, den livlige måren, og i gammel tid også en og annen bjørnen.

På 1730-tallet hadde den fredløse Pål også tilhold i en berg-heller der oppe i fjellet. Han levde etter alt å dømme et røft og krevende liv som skoggangsmann – delvis på rømmen, selv om det også var kjærlighet der i helleren. Så het kjærlighet at det ble barn av det! Kveldens turleder, Kristian Overskaug, har nettopp gitt ut boka «Den som sporer ulven» – et forsøk på en rekonstruksjon av deler av Påls liv.

Turen til Påls hule i Jervfjellet går innover marka fra Saksvikvollen – og det antas at hele turen tur/retur vil ta 4-5 timer. Matpakke/drikke el. l. i sekken anbefales, og solid skotøy, fjellsko/støvler er viktig for å få en grei vandring gjennom skogen.

Påmelding til: merete.roskaft@dknvs.no, tlf. 47630173.

sep
6
fre
2019
Akademiet: Seismerssion – an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans @ Suhmhuset
sep 6@18:00-19:00
Akademiet: Seismerssion - an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans @ Suhmhuset

Høstens første akademimøte arrangeres fredag 6. september kl 1800 i Suhmhuset i Elvegata 6. Møtet er åpent og gratis for publikum. Etter akademimøtet er det hagefest for akademimedlemmer med følge. Festen krever påmelding, og invitasjon er sendt i nyhetsbrev (påmeldingsfrist 16. august).

SEISMERSSION – an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans

The impact of noise pollution on ocean life is far remote from what we can perceive and experience. Where human-caused climate change and plastic pollution is prominent in media, the harmful effect of noise pollution in the sea is difficult to convey due to it’s audible/non-visual nature. Thus, our installation gives this complex topic a sensory experience with artistic means. We will present the scientific background of the issue and give audio-visual examples.

Foredragsholdere: Sepehr Haghighi, Karolina Jawad, Jørgen Nygård Varpe, Shreejay Shrestha, Espen Wik.

Alle fordragsholderne er masterstudenter på det internasjonale masterprogrammet i Music, Communication and Technology, som er et nytt studium delt mellom to campuser på NTNU og Universitetet i Oslo. Veileder er førsteamanuensis Daniel Buner Formo på NTNU. Studentene har vist fram prosjektet under både NTNU Ocean Week i mai, og under FUTURUM på Big Challenge. Deres modul var en av dem som Kronprinsen besøkte – og nå har vi hentet dem til vårt akademimøte! Suhmhuset i Elvegata 6, kl 1800, fredag 6. september. 

sep
11
ons
2019
Fride Flobakk-Sitter: Myter om hjernen og læring @ Suhmhuset
sep 11@19:00-20:00

Fride Flobakk-Sitter: Myter om hjernen og læring

Det er mye fokus på hjernen for tiden, og vi hører stadig om hvordan vi kan optimalisere hjernen ved ulike former for hjernetrening. Men er alt vi hører sant? Blir vi bedre til å lære ved å fokusere på høyre- eller venstrehemisfæriske læringsstiler? Får vi bedre IQ ved hjernetrening? Og stemmer det at vi bør lære barn japansk før de fyller 3 år? Foredraget tar for seg klassiske hjernemyter, og på bakgrunn av pedagogisk nevrovitenskapelig forskning belyses hva som er fleip og hva som er fakta.

Arr. er gratis og åpent for alle.

sep
13
fre
2019
Kulturnatt 2019 på Vitensenteret @ Vitensenteret
sep 13@16:00-23:45

Kulturnatt 2019

Vitensenteret i Trondheim, Kongens gate 1 kl. 16-24.00

 

Vitensenteret i Trondheim markerer Kulturnatt 2019 i samarbeid med Kunnskapsbyen. Vi kan friste med vitenshow med Forsker-Frederic, konsertserie arrangert av Elektroakustisk Trondheim i planetariet og i samarbeid med Trondheim folkebibliotek skal vi bygge kjedereaksjoner i folkeverkstedet.

Detaljert program kommer i august. Følg med på våre Facebook-sider, eller besøk vitensenteret.com  og dknvs.no/kunnskapskalenderen.

Arr.  er et samarbeid mellom Vitensenteret og Kunnskapsbyen.

 

sep
17
tir
2019
Senioruniversitetet – Stein Arne Sæther og Dan Ågren: På ville veier @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 17@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Stein Arne Sæther og Dan Ågren: På ville veier @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Stein Arne Sæther, forfatter og journalist

og Dan Ågren, fotograf

Bli med på en reise gjennom MIdt-Norge. De kjører en gammel Volvo, bor i enkle campinghytter og lar tilfeldighetene styre reisen. De to samtidsarkeologene drar likevel rundt uten mål og mening.

Gratis for medlemmer av Senioruniversitetet, ikke-medlemmer kr. 100,-.

Diagnosesamfunnet – myte eller fakta? @ Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
sep 17@19:00-20:30

Trondheim folkebibliotek, Kulturtorget kl. 19.00

Diagnosesamfunnet – myte eller fakta? Med bl.a. Aksel Tjora, Svein Kristian Øverland og Siri Forsmo

Det snakkes gjerne om at vi lever i et diagnosesamfunn, hvor vi sykeliggjør menneskelivet og reaksjoner som er helt normale. Men er diagnosesamfunnet et problem i seg selv, eller er det snarere et symptom? Og blir ikke en diagnose ofte enkeltmenneskets billett til å få den hjelpen de trenger? Vi inviterer til debatt og har fått med fagfolk med ulike innfallsvinkler til tematikken.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

sep
18
ons
2019
Øystein Ekroll: Katedralbyggarane – gjenreising av Nidarosdomen i 150 år @ Suhmhuset
sep 18@19:00-20:00

 

Øystein Ekroll: Katedralbyggarane – gjenreising av Nidarosdomen i 150 år

I juli 2019 er det 150 år sidan arbeidet med restaurering av kapittelhuset i Nidarosdomen starta. Etter kvart vaks ambisjonane og enda med ei full gjenreising også av skipet og vestfronten. Over 600 handverkarar, arkitektar og andre fagfolk har lagt ned heile arbeidslivet og tilsaman tusenvis av årsverk i dette arbeidet. Dei aller fleste var og er rekruttert lokalt, og det er bygd opp eit fagmiljø ved Nidarosdomen som er unikt i Nord-Europa. Foredraget fortel om denne gruppa med menn og kvinner som har gjenreist katedralen, og korleis dette praktisk kunne gjerast. Ekroll har redigert og delvis forfatta jubileumsboka «Katedralbyggerne – Nidarosdomens gjenreisning 1869 – 2019.

Arr. er gratis og åpent for alle.

sep
28
lør
2019
Barneuniversitetet: Øyvind Arne Høydal – Hvordan vet vi hvor vi er og finner fram dit vi skal? @ Kursrom fjerde etasje, Trondheim folkebibliotek
sep 28@12:00-12:30

Trondheim folkebibliotek, kursrom 4. etasje kl. 12.00

Barneuniversitetet

Øyvind Arne Høydal: Hvordan vet vi hvor vi er og finner fram dit vi skal?

 

Hver dag finner vi veien fra soverommet til kjøkkenet, fra hjemmet til jobb eller skole. Men hvordan klarer vi egentlig å huske hvor som er hvor og finne fram i dette mylderet av plasser? I dette foredraget skal vi utforske spesielle celler i hjernen vår som hjelper oss å huske steder og ting som skjedde der, og som også lar oss finne veien fra sted til sted.

For barn mellom seks og ni år. Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Øyvind Arne Høydal: Hvordan objekter er integrerte i våre mentale kart @ Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
sep 28@13:30-14:00

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen kl. 13.30

VitenLunsj

Øyvind Arne Høydal: Hvordan objekter er integrerte i våre mentale kart

Hver dag finner vi veien fra soverommet til kjøkkenet, fra hjemmet til jobb eller skole. Men hvordan klarer vi egentlig å huske hvor som er hvor og finne fram i dette mylderet av plasser? I dette foredraget skal vi utforske spesielle celler i hjernen vår som hjelper oss å huske steder og ting som skjedde der, og som også lar oss finne veien fra sted til sted.

Arr. er gratis og åpent for alle.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last opp sesongens program.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS