Kunnskapsbyen holder deg oppdatert

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. 

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Målet er å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt å være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Last opp sesongens program.

aug
28
fre
2020
Kurs i tjærebreiing og komposisjonsmaling v/Kolbjørn Vegar Os , Prestegårdslåna i Melhus
aug 28@09:00-aug 29@15:30
Kurs i tjærebreiing og komposisjonsmaling v/Kolbjørn Vegar Os @ Prestegårdslåna i Melhus

Kurs i tjærebreiing og komposisjonsmaling v/Kolbjørn Vegar Os

Fredag 28. og lørdag 29. august kl.09.00-15.30

Teori og praksis.

Lysthuset i prestegårdshagen er kursobjekt. Kursavgift kr. 200,- inkluderer kaffe, te, gjærbakst og lunsj.

Opplysninger og påmelding: Prestegårdslånas bygningsvernsenter v/ Kristine Kaasa Moe, postmottak@prestegardslaana.no, tlf. 97622708. Postboks 16, 7221 Melhus.

sep
4
fre
2020
Fagdag: Dendrokronologi og materialkvalitet v/Terje Thun , Prestegårdslåna i Melhus
sep 4@09:00-15:00
Fagdag: Dendrokronologi og materialkvalitet v/Terje Thun @ Prestegårdslåna i Melhus

Fagdag: Dendrokronologi og materialkvalitet v/Terje Thun

Fredag 4. september kl. 09.00-15.00

Dendrokronologi er datering ved hjelp av årringanalyse. Rådgiver Ander B. Gimse og håndverker Kolbjørn V. Os deltar. Dendroprøvetaking av den gamle stallen i låven på prestegården. Kursavgift kr. 100,- inkluderer kaffe, te, bakst og lunsj.

Opplysninger og påmelding: Prestegårdslånas bygningsvernsenter v/Kristine Kaasa Moe, postmottak@prestegardslaana.no, tlf. 97622708. Postboks 16, 7221 Melhus.

sep
7
man
2020
Akademiet , Webinar
sep 7@19:00-20:30
Akademiet @ Webinar

Akademiets forelesninger går som webinar med påmelding denne høsten. Følg lenken for å melde deg på (navn og e-postadresse nødvendig). 

Forebygging og helsefremming i arbeidslivet – to sider, men samme sak?

Siw Tone Innstrand

Å fremme helse og forebygge sykdom blir ofte nevnt som om det er synonymer og uten å tydeliggjøre noen forskjell. Dette foredraget belyser betydningen av begge deler i arbeidet med å bygge bærekraftige arbeidsplasser for fremtiden.

Siw Tone Innstrand er professor i helsevitenskap ved Institutt for psykologi og leder for Senter for helsefremmende forskning ved NTNU. Hun har en doktorgrad fra NTNU på interaksjonen mellom arbeid og familie. Limstrand holder foredrag og underviser innenfor ulike felt som arbeidshelse, arbeidsmiljø, helsefremming, intervensjonsforskning og kvantitativ metode.

 

Microplastics in the Environment: Real issue of societal concern or an identity science problem?

Augustine Arukwe

Er det et miljøproblem at vi bruker ressurser på å måle mikropartikler i verdenshavene, når vi kan se at det er enorme mengder plastavfall overalt? Er forskningen på mikroplast drevet av en samfunnshype, og ikke av et vitenskapsbasert behov? Arukwe vil snakke om mikroplast – men mest om alle de andre miljøgiftene – både gamle og nye – som skaper direkte helseproblemer for mennesker og dyr.

Augustine Arukwe er professor i miljøtoksikologi ved Institutt for Biologi, NTNU. Han er dr. scient. ved UiB fra 1998, og har siden jobbet i Canada, USA og Norge i forskjellige forsknings- og vitenskapelige stillinger.

Åpne akademimøter i Elvegata 17

Foredragene i DKNVS Akademi er gratis og åpne for publikum. Hit kommer akademiets medlemmer og inviterte gjester som holder vitenskapelige foredrag fra alle fagfelt innen humaniora og naturvitenskap.

Akademimøtene holdes én mandag i måneden i semesteret. Møtene varer en drøy time, og har ett, to eller tre foredrag. Det er god anledning til å stille spørsmål etter innleggene. Høstens møter arrangeres som webinar. Dersom det blir mulig, vil vi også arrangere fysiske møter. Les mer. 

sep
9
ons
2020
Peter Zweigel: Det norske fullskala CO2-fangst- og lagringsprosjektet – et første steg mot en europeisk CO2-infrastruktur , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 9@19:00-20:00

Peter Zweigel: Det norske fullskala CO2-fangst- og lagringsprosjektet – et første steg mot en europeisk CO2-infrastruktur

I høst skal beslutningen om investering i et norsk fullskala CO2-fangst- og lagringsprosjekt tas i Stortinget. Prosjektet har som mål å bekrefte at CO2-fangst og -lagring (kjent som CCS: carbon capture and storage) virker, og å etablere en verdikjede og infrastruktur som stimulerer til videre utbygging, slik at teknologien kan bidra til at man når internasjonale klimamål. Foredraget vil først gi en oversikt over hele prosjektet, fra fangst i Sør-Norge via skipstransport til Vestlandet til lagring dypt under Nordsjøen, og så gå litt dypere inn i konseptet for det geologiske lageret.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/zweigel

sep
16
ons
2020
Julian Patrick Cadamarteri: Torvet i Trondheim gjennom 2000 år , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 16@19:00-20:00

Julian Patrick Cadamarteri: Torvet i Trondheim gjennom 2000 år

De arkeologiske utgravningene på Torvet i Trondheim har avdekket spor etter 2000 år med menneskelig aktivitet, et materiale som forteller historien om byen på en ny måte.

Fra kokegroper fra de første århundrene i vår tidsregning, via middelalderske metallverksteder og rester av renessansebyen Trondheim til de tidligste sporene etter Torvet som en offentlig plass etter bybrannen, forteller de arkeologiske sporene om hvordan landskapet har blitt brukt. I dette foredraget vil resultatene av utgravningene settes i sammenheng med materiale fra resten av byen, for å fortelle historien om hvordan området som i dag er Torvet i Trondheim ble byens storstue slik den fremstår i dag.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/cadamarteri

sep
18
fre
2020
Kulturnatt på Vitensenteret , Vitensenteret
sep 18@16:00-23:45

Kulturnatt på Vitensenteret

Vitensenteret i Trondheim markerer Kulturnatt 2020 i samarbeid med Kunnskapsbyen. Vi kan friste med vitenshow med Forsker-Frederic, spennende innhold i planetariet og vitenskapelige overraskelser i utstillingen. Følg med på våre Facebook-sider, besøk vitensenteret.com eller dknvs.no/kunnskapskalenderen for detaljert program.
Vi håper vi treffes på Vitensenteret den 18. september!

Arr. er et samarbeid mellom Vitensenteret og Kunnskapsbyen.

sep
23
ons
2020
Alzheimer – forskning og behandling. Med Asgeir Kobro-Flatmoen, Linn Abelsen m.fl. Møteleder er Jo Skårderud. , Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
sep 23@19:00-20:30

Panelsamtale: Alzheimer – forskning og behandling

Med Asgeir Kobro-Flatmoen, Linn Abelsen m.fl. Møteleder er Jo Skårderud

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Sykdommen fører til skader på og tap av hjerneceller og utvikler seg som regel over mange år. Både yngre og eldre kan få Alzheimers sykdom, men sykdommen er mest vanlig hos eldre. Det finnes ingen kur mot Alzheimers sykdom, men noen kan ha nytte av medisiner som er utviklet for å bremse eller utsette symptomene. Ved det nylig etablerte K.G. Jebsen-senter for Alzheimers sykdom ved NTNU forsker man på årsaker til og behandling av sykdommen. Vi inviterer til en samtale hvor dagens kunnskapsstatus, aktuelle forskningsprosjekter og kommunens tilbud til denne pasientgruppen og deres pårørende står i fokus.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/alzheimer

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

sep
26
lør
2020
Barneuniversitetet – Mari Aas Fjelldal: Så rart å være flaggermus , Kursrom fjerde etasje, Trondheim folkebibliotek
sep 26@12:00-12:30

Mari Aas Fjelldal: Så rart å være flaggermus

Tenk om du var flinkere til å fly enn en fugl.

Tenk om du kunne se ved hjelp av lyd.

Og tenk om du kunne sove gjennom hele vinteren fordi du ikke liker snø!

Kom og bli kjent med Norges råeste dyr: flaggermus.

For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/flaggermus

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Mari Aas Fjelldal: Flaggermusenes hemmelige liv , Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
sep 26@13:30-14:00

Mari Aas Fjelldal: Flaggermusenes hemmelige liv

Stemmer det at flaggermus drikker blod, er myten om at de vikler seg inn i håret ditt, sann, og kan de spre covid-19? Flaggermus har fått et ufortjent dårlig rykte, men at de er mystiske skapninger, er det ingen tvil om. Få et innblikk i flaggermusenes hemmelige og fantastiske liv både på verdensbasis og i Norge. Du blir garantert fascinert!

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/fjelldal

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

sep
30
ons
2020
Audrey van der Meer og Ruud van der Weel: Pennens potensial for læring , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 30@19:00-20:00

Audrey van der Meer og Ruud van der Weel: Pennens potensial for læring

Å skrive for hånd eller på tastatur eller å tegne – hva er best for læring? Som følge av den økende digitaliseringen i dagens samfunn er problemstillingen svært aktuell. Til tross for at flere studier har funnet at å skrive for hånd gir læringsfordeler, er det fortsatt ikke enighet om hva som er best i en skolesituasjon. Flere land har nå til og med kuttet ut håndskriftopplæringen, og noen lærere mener barn i dag tidligere bør lære seg å skrive på PC. Det er derfor viktig med flere studier som kan fortelle hvordan den sensomotoriske bevegelsen knyttet til tradisjonell håndskrift påvirker hjernen, og hvilken betydning dette har for evnen til å lære.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/vandermeer

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS