Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

feb
26
tir
2019
Senioruniversitetet – Sigrun Åsebø: Feminisme på dagens kunstscene @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
feb 26@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Sigrun Åsebø: Feminisme på dagens kunstscene @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
 

Sigrun Åsebø vil sette fokus på kvinnenes plass i kunsthistorien og hvordan utstillinger og museer i dag arbeider med kjønn. Hvilke feministiske problemstillinger reises i dagens kunst? Hvilken plass har kvinners kunst på dagens kunstscene?

Hva kjennetegner dagens kjønnskamp?

Gratis for medlemmer av Senioruniversitetet, ikke-medlemmer: kr. 100.

feb
27
ons
2019
Janicke M. Syltern: Bør vi alltid redde barnet? @ Suhmhuset
feb 27@19:00-20:00

Når et barn fødes alt for tidlig, eller med svært alvorlig sykdom: Har vi alltid en forpliktelse til å gjøre alt for å redde barnet, eller bør vi noen ganger la være? Medisinsk-teknologisk utvikling har ført til at man presser levedyktighetsgrensa ned, og at man forlenger livet til svært syke barn i større grad enn før. Konsekvensene for barna og deres familier er store. Hvordan kan man legge til rette for kloke beslutningsvalg i nyfødtmedisin? Medisinske fakta, etiske betraktninger og lokal forskning danner rammene for dette foredraget.

Merk at du må hente ut gratisbilletter fra Hoopla til dette arrangementet.

mar
2
lør
2019
Barneuniversitetet – Unni Eikeseth: Bli kjent med verdens byggesteiner @ Trondheim folkebibliotek, kursrom 4. etasje
mar 2@12:00-12:45

Kroppen din og alt rundt deg er bygd opp av grunnstoffer. Noen av grunnstoffene har mennesker kjent i mange tusen år, sånn som gull og sølv. Andre tok det lang tid å oppdage.

På Barneunversitetet denne lørdagen blir du bedre kjent med noen av stoffene som bygger opp verden. Du får kjenne hvor tungt gull og bly er. Du får gro fram et lite tre av sølv. Og du får høre den utrolige historien om hvor grunnstoffene i kroppen din kommer fra.

For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Unni Eikeseth: Bli kjent med grunnstoffene @ Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
mar 2@13:30-14:00

Kroppen din og alt rundt deg er bygd opp av grunnstoffer. Noen av grunnstoffene har mennesker kjent i mange tusen år, sånn som gull og sølv. Andre tok det lang tid å oppdage.

Under VitenLunsjen denne lørdagen blir du bedre kjent med noen av stoffene som bygger opp verden. Og du får høre den utrolige historien om hvor grunnstoffene i kroppen din kommer fra.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

mar
6
ons
2019
Litterær salong i Prestegårdslåna på Melhus @ Prestegårdslåna på Melhus
mar 6@18:00-19:00
Litterær salong i Prestegårdslåna på Melhus @ Prestegårdslåna på Melhus

Litterær salong. Musikk i litterære tekster.

Camilla Stoltenberg: Gutter, jenter og skoleprestasjoner @ Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
mar 6@19:00-20:00

Camilla Stoltenberg er lege, forsker og direktør for Folkehelseinstituttet. Hun leder utvalget regjeringen har satt ned for å få mer kunnskap om hvorfor kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner oppstår, og hva som kan være effektive tiltak. Utredningen skal overrekkes til kunnskapsministeren 1. februar. I dette foredraget forteller Stoltenberg om resultatet av utredningen, og hva utvalget mener man kan gjøre for å redusere kjønnsforskjellene.

Pris kr 100/50, billetter på Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/skoleprestasjoner

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

Onsdagskveld i Låna @ Prestegårdslåna i Melhus
mar 6@19:15-20:15
Onsdagskveld i Låna @ Prestegårdslåna i Melhus

Klassisk klaverkonsert med pianist Anne Kaasa. Musikk av bl.a. Haydn, Ravel og Albeniz.

mar
7
tor
2019
Er opprør det eneste som kan redde oss nå? @ Katedralskolens festsal (inngang Erling Skakkes gate)
mar 7@18:00-20:00
Er opprør det eneste som kan redde oss nå? @ Katedralskolens festsal (inngang Erling Skakkes gate)

Gunnerusforelesningene 2019:

Klimaopprøret og forskerne

Er opprør det eneste som kan redde oss nå?

Ungdommer verden over streiker for klimaet fordi ingen gjør noe med klimaendringene. Hvordan ser verden ut fra forskernes synspunkt? Hvor alvorlig er situasjonen, og hva må til for å få til de nødvendige omstillingene? I Gunnerusforelesningene 2019 møtes tre forskere med ulike innganger til klima. Bjørn Samset er fysiker og klimaforsker ved CICERO og en av forfatterne i den nye klimarapporten fra klimapanelet. Espen Moe er statsviter og forsker på overgangen fra fossile til fornybare energisystemer. Lina H. Ingeborgrud jobber med urban bærekraft og klimapolitikk. Disse tre gir oss hovedlinjene av forskningen innenfor deres områder, og sammen møtes de for en diskusjon av hvordan vi sammen kan løse vår tids største utfordring; klimakrisen.

Samtalen mellom forskerne blir ledet av Unni Eikeseth, universitetslektor ved Institutt for lærerutdanning, NTNU, og tidligere vitenskapsjournalist i NRK.

Torsdag 7. mars 2019 kl 1800 i Katedralskolens Festsal, Munkegata 8, inngang fra Erling Skakkes gate. Gratis adgang. 

Her kan du lese mer om arrangementet. 

mar
13
ons
2019
Anja Røyne: Menneskets grunnstoffer – byggeklossene vi og verden er laget av @ Suhmhuset
mar 13@19:00-20:00

Mennesker består av grunnstoffer – for eksempel det samme karbonet som i bensintanken på bilen, og det samme jernet vi lager togskinner av. Historien om den menneskelige sivilisasjon er også historien om hvordan vi har lært å forme planetens materialer til vår egen nytte. Hvor lenge kan denne suksesshistorien fortsette?

Anja Røyne jobber til daglig som forsker og foreleser i fysikk ved Universitetet i Oslo. Boken Menneskets grunnstoffer vant Brageprisen 2018 i kategorien for populærvitenskap.

mar
19
tir
2019
Senioruniversitetet – Steinar Bjerkestrand: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider 150 år – og veien videre @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
mar 19@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Steinar Bjerkestrand: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider 150 år - og veien videre @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

19.juli er det 150 år siden restaureringen av Nidarosdomen startet. I 150 år har steinhuggere, murere, glassmestre, snekkere, smeder og gipsmakere arbeidet sammen med arkitekter, antikvarer og ingeniører for å ta vare på katedralen vår. Etter hvert har NDR blitt en omfattende bedrift som også forvalter Erkebispegården og de nasjonale pilegrimsveiene til Nidaros.

Gratis for medlemmer av Senioruniversitetet, ikke-medlemmer: kr. 100.

 

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last opp sesongens program.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS