Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last ned HØSTPROGRAM 2018 i pdf-format

sep
24
man
2018
Trondheim Renholdsverks historie 1918 – 2018 @ Suhmhuset
sep 24@19:00
Trondheim Renholdsverks historie 1918 - 2018 @ Suhmhuset | Sør-Trøndelag | Norge

Trondheim Renholdsverks historie 1918 – 2018

Foredrag ved professor Svein Carstens, mandag 24. september 2018, Suhmhuset kl. 19.00.

Bystyret i Trondhjem vedtok i 1918 å opprette et kommunalt renholdsverk med formål å forbedre og sikre folkehelsen gjennom trygg, god og regelmessig renovasjon. Det ble da vedtatt å bygge et større anlegg på Sluppen, med pudrettfabrikk, svineoppdretteri, kokeri, forbrenningsovn, staller, verksted og redskapshus. Kildesortering ble innført allerede i 1920. Ut over 1940-tallet fikk man standardiserte avfallsbeholdere og søppelbil med skrutank og løftemekanisme. På 1950-tallet ble sortering og gjenvinning erstattet med åpne søppelfyllinger, som etterhvert fases ut etter at man i 1985 fikk forbrenningsanlegget på Heimdal og at gjenvinning og resirkulering igjen blir aktuelt. Historien om Trondheim Renholdsverk gir innsikt i en spennende og til nå lite studert periode i byens utvikling.

Professor Svein Carstens foredrag tar oss gjennom Trondheim Renholdsverks dramatiske historie fra utedotømming og svineavl, til et moderne miljøbevisst renovasjonsselskap.

Foredraget er gratis og åpent for alle interesserte.

Arrangør: Trondhjems Historiske Forening.

sep
29
lør
2018
BARNEUNIVERSITETET – Kristian Overskaug: ….når en liten mus skal ut og gå…. @ Lavollen
sep 29@12:00-12:45

KUNNSKAPSBYEN

Forskningsdagene 2018

Oppmøte på Lavollen, Bymarka kl. 12.00

 Vi inviterer til Lavollen i Bymarka, for å lære mer om dyrs oppvekst. Dyre- og fugleunger møter en tøff virkelighet. Nå på høsten er det mulig å si noe om hvor mange av de dyra som ble født om våren som fortsatt er i live. Hva må til for at de skal overleve de første kritiske ukene og månedene, og hvordan læres de opp til å klare seg selv? Vi tar utgangspunkt i fugler og dyr som finnes i nærområdet – bever, ugler og jerv. Arrangementet avsluttes med servering av boller og saft i gulhuset på Lavollen.

For barn mellom seks og ti år. Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

 Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen, og inngår i programmet til Forskningsdagene 2018.

VitenLunsj – Kristian Overskaug: Å overleve sin første sommer – dyras tøffe oppvekst @ Lavollen
sep 29@13:30-14:00

KUNNSKAPSBYEN

Oppmøte på Lavollen, Bymarka kl. 13.30

Oppveksten kan være tøff og utfordrende, både for mennesker og dyr. Kristian Overskaug gir oss innblikk i oppvekstforholdene for fugler og dyr som har tilhold i Bymarka. De dyra som nå, mot mange odds, har overlevd sin første sommer går gjerne en tøff vinter i møte. Hvor store sjanser har de små dyre- og fugleungene for å overleve sitt første leveår? Hvem og hva utgjør den største faren, og hvordan læres de opp til å håndtere de utfordringene som møter dem? Og hva kan vi mennesker gjøre for å legge til rette for at dyr og fugler i våre nære omgivelser skal ha best mulig sjanse til å leve opp?

 Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

okt
3
ons
2018
Ulrik Wisløf: Trønderhelse – fra bondens til forbrukerens marked @ Suhmhuset
okt 3@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Mer enn fem millioner dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år hvis folk hadde vært mer fysisk aktive. Professor Ulrik Wisløff er oppfinner av PAI (Personlig Aktivitets-Intelligens) som definerer hvor mye fysisk aktiv DU må være i løpet av en uke for å best mulig forebygge livsstilssykdommer. Du tjener PAI hver gang pulsen din øker: Jo høyere puls, jo raskere får du PAI. Vår forskning viser at personer som oppnår 100 PAI eller mer hver uke lever i gjennomsnitt nesten fem år lenger enn andre. Wisløff vil presentere historien bak PAI, som startet i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag og endte opp i forbrukermarkedet verden over, samt fortelle hva vi kan forvente i forhold til PAI i nær fremtid.

 

okt
15
man
2018
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
okt 15@19:00-22:00
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab | Sør-Trøndelag | Norge

Akademiet – engasjerende foredrag for humanister og naturvitere

En mandagskveld i måneden får du engasjerende foredrag av høy akademisk kvalitet i den gamle Fylkesmannsboligen på Kalvskinnet. Det er medlemmene i DKNVS Akademi som holder innleggene. Møtene er åpne og gratis for alle interesserte, og det er god anledning til å stille spørsmål. Akademimøtene avsluttes med enkel servering mot en egenandel på kr 100.

Sissel Furuseth, UiO og Linda Hildegard Bergersen, UiO holder innlegg.

okt
16
tir
2018
Senioruniversitetet – Kristian Seltun: Teaterets egenart som kunstform @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 16@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Kristian Seltun: Teaterets egenart som kunstform @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek | Sør-Trøndelag | Norge

Kunstnerisk nyskaping i møte med en forventning om folkelighet – tanker om programarbeidet ved Trøndelag Teater 2010-2018. Et viktig stikkord her er dramaturgene og dramaturgiatets rolle og funksjoner samt teaterets egenart som kunstform.

Medlemmer av Senioruniversitetet i Trondheim har gratis inngang på forelesningene. Pris for ikke-medlemmer 100 kroner.

okt
17
ons
2018
Aksel Tjora: Gode fellesskap i en digital tid @ Suhmhuset
okt 17@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Samtidig som folks oppmerksomhet slukes av hverdagens skjermer, oppstår nye fysiske møteplasser i byrom, kaféer og festivaler. Når digitale og fysiske fellesskap vokser fram side om side, kan dette kobles til et mangfold av aspekter, som kommunikasjon, aktivitet, identitet og fysisk nærhet. På bakgrunn av slike elementer og med utgangspunkt i boka ”Hva er fellesskap” (Universitetsforlaget 2018) inviterer Aksel Tjora til en refleksjon omkring vilkårene for gode fellesskap i vår moderne tid.

okt
20
lør
2018
BARNEUNIVERSITETET – Trond Slagstad: Hvordan gjenkjenne en vulkansk stein og greier vi å lage en slik stein på biblioteket? @ Tondheim folkebibliotek
okt 20@12:00-12:30

KUNNSKAPSBYEN

Trondheim folkebibliotek, kursrom fjerde etasje kl. 12.00

Der du bor er det sikkert mye skog og gress. Og sikkert litt stein også. Hvis du graver deg litt ned i bakken finner du enda mer stein, og hvis du fortsetter og grave gjennom Jorda helt til den andre siden, finner du bare stein hele veien. Jorda består altså nesten bare av stein. Det meste av denne steinen er vulkansk, og vi siden vi geologer prøver å finne ut hvordan Jorda er bygd opp og har forandret seg siden den ble dannet for 4600 millioner år siden, må vi kunne gjenkjenne vulkansk stein og skjønne hvordan den dannes. Vi skal se på vulkanske steiner, noen gamle, noen unge, og så skal vi prøve å lage en slik stein.

For barn mellom seks og ti år. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

VitenLunsj – Trond Slagstad: Hvor lang er den? Hvordan måles den? Hvordan brukes den? En kort historie om begrepet geologisk tid @ Trondheim folkebibliotek
okt 20@13:30-14:00

KUNNSKAPSBYEN

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen kl. 13.30

Begrepet «geologisk tid» får de fleste til å tenke på noe som er veldig, veldig gammelt, f.eks. de eldste bergartene på Jorda, over 4000 millioner år gamle. Men bergartene som dannes på Hawaii i dag er også en del av geologisk tid, på lik linje med alle andre bergarter på Jorda. Hver bergart sier noe om hvor varmt det var, hvor dypt nede i Jorda og til dels også hvor på Jorda den ble dannet. Hvis man kombinerer denne informasjonen med når (altså geologisk tid), får man en utviklingshistorie ut av det. I dette tilfellet, Jordas utvikling. Vi skal prøve å fatte geologisk tid og bokstavelig talt lytte til den geologiske klokka (vi må jo ta tiden med noe). Vi skal også snakke om hvordan denne klokka faktisk er den viktigste drivkraften bak Jordas geologiske prosesser.

 

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

okt
24
ons
2018
Terje Bratberg: Adolf Øien – gründer, industrimann og donator @ Suhmhuset
okt 24@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Adolf Øien var den største industrimann i Trondheim på begynnelsen av 1900-tallet. Han fikk derfor tilnavnet «Halve byen». Øien var barnløs og etterlot sin store formue til en rekke legater og stiftelser. Disse har hatt stor betydning for gründervirksomhet, sosiale formål, økonomisk utdannelse og bypatriotiske formål.

Kom og bli kjent med mannen, virksomheten og fondene!

 

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS