Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last ned HØSTPROGRAM 2018 i pdf-format

okt
10
ons
2018
Foreslå en forsker innen 20. november @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
okt 10@08:00-nov 20@23:59
Foreslå en forsker innen 20. november @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab | Sør-Trøndelag | Norge

To vitenskapelige priser på 75.000 kroner til yngre forskere

DKNVS deler ut to priser til yngre forskere innen naturvitenskap og humaniora i mars 2019. Både akademiets medlemmer og fagmiljø kan foreslå kandidater. Gå til online nominasjonsskjema.  Frist: 20. november.

Prisvinnerne får en pengesum i samsvar med vedtektene i I. K. Lykkes fond, som for 2019 er økt til kr 75.000 per pris.

Krav til prisvinnere:

  • må være under 40 år ved utdelingen (mars 2019)
  • må være norsk eller utenlandsk forskere ved en norsk forskningsinstitusjon
  • må ha dokumentert fremragende talent, originalitet og innsats
  • må ha oppnådd særdeles gode resultater innen sine fagfelt
nov
14
ons
2018
Roger Ekseth: Hva har olje- og gassboring til felles med DBS-basert hjernekirurgi? @ Suhmhuset
nov 14@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Likhetspunktene mellom det å lete etter olje og gass, og det å gjennomføre en DBS (deep brain stimulation = dyp hjernestimulering) operasjon er, overraskende nok, mange og dyptgripende. Dette gjelder spesielt innenfor QC området, og alvorlighetsgraden av potensielle konsekvenser. Foredragsholderen, med storparten av sin yrkesbakgrunn i fra oljeindustrien, gjennomgikk selv en DBS operasjon for noen år siden. I dette foredraget presenterer han likhetspunktene, samtidig som han kommer med personlige betraktninger/ opplevelser. Både fra DBS operasjonen og oljeindustrien.

 

nov
15
tor
2018
Vrakplyndring på Trøndelagskysten @ Suhmhuset
nov 15@19:00-20:00

Sarah Dahle Hermanstad er Phd-stipendiat ved NTNUs Institutt for Historiske Studier, og skal denne kvelden fortelle historien om da «frække» Mausundværinger og nattevakter plyndret galioten Die Frau Magdalena.

I november 1809 forliste skipet Die Frau Magdalena av Bremen nord for Mausund i Frøya. Mannskap og kaptein overlevde og vrakgods ble berget, men året etter stod fem Mausundværinger tiltalt for tyveri av vrakgods. Hvordan navigerte lokalbefolkningen mellom lovlig berging og plyndring i et landskap stadig preget av «gudsendte» gaver fra havet? Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Dette er et arrangement i regi av Trondhjems Historiske Forening.

nov
17
lør
2018
BARNEUNIVERSITETET – Martin Callanan: Ismannen- historien om en unik arkeologisk oppdagelse @ Trondheim folkebibliotek
nov 17@12:00-12:30

KUNNSKAPSBYEN

Trondheim folkebibliotek, kursrom fjerde etasje kl. 12.00

En av arkeologiens mest berømte oppdagelser ble gjort i 1991 av et ektepar på tur i fjellområdene mellom Østerrike og Italia. Det de oppdaget er senere bedre kjent som Ötzi eller Ismannen, en steinaldermann som hadde ligget trygt i isen i over 5000 år frem til den dagen han smeltet ut av isen og raskt ble en verdenssensasjon. I dette foredraget skal vi se litt nærmere på Ismannen Ötzi og på hva vi har lært fra han om mennesker i fortiden.

For barn mellom seks og ti år. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Martin Callanan: Smeltende snøfonner gir nye oldtidsfunn- glasialarkeologi i Midt-Norge @ Trondheim folkebibliotek
nov 17@13:00-13:30

KUNNSKAPSBYEN

Trondheim folkebibliotek, Magistratsalen kl. 13.30

De seneste årene har vi opplevd flere og flere uvanlige lokale værhendelser og ustabile værforhold. Samtidig vet vi at det pågår et større systemskifte til et varmere globalklima. Høyfjellet er et av de områdene hvor dette merkes sterkest, og fra år til år registrerer vi en gradvis minking av snøfonner og isbreer overalt i fjellene. Over flere tiår er det i Midt-Norge gjort en hel serie av oppdagelser fra smeltende snøfonner. Disse funnene gir oss spennende innblikk i ulike aspekter ved fortidens teknologier og tradisjoner, og i hvordan mennesker brukte høyfjellet i fortiden.

I dette foredraget skal vi se nærmere på noen av de nyeste glasialarkeologiske oppdagelser som er gjort i fjellene rundt om i Midt-Norge. Vi skal også diskutere hvilke utviklinger og nye oppdagelser vi ser for oss på dette feltet i årene fremover.

 Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

 

nov
20
tir
2018
Senioruniversitetet – Knut Faldbakken: Veien til en krim-karriere på Hedmarken @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
nov 20@11:00-12:00
Senioruniversitetet - Knut Faldbakken: Veien til en krim-karriere på Hedmarken @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek | Sør-Trøndelag | Norge

Knut Faldbakken kåserer om opplevelser på veien fra skjønnlitteratur til underholdningsbransjen og tilbake. Hvor stor er egentlig forskjellen mellom «seriøs» og «useriøs» krim?

Medlemmer av Senioruniversitetet i Trondheim har gratis inngang på forelesningene. Pris for ikke-medlemmer er 100 kroner.

nov
21
ons
2018
Litterær salong i Prestegårdslåna på Melhus @ Prestegårdslåna i Melhus
nov 21@18:00-19:00
Litterær salong i Prestegårdslåna på Melhus @ Prestegårdslåna i Melhus | Sør-Trøndelag | Norge

Denne teksten er jeg glad i. Vi leser og snakker om poesi og prosa.

Onsdagskveld i Låna @ Prestegårdslåna i Melhus
nov 21@19:15-20:15
Onsdagskveld i Låna @ Prestegårdslåna i Melhus | Sør-Trøndelag | Norge

Kvifor heiter det spett og spade? Ord fortel om så mangt. Om ord, ordgeografi og nemningsmotivasjon, ved Gunvald Bøe.

nov
28
ons
2018
Øystein Ekroll: Nidarosdomen mellom svartedauden og reformasjonen – forfall eller modernisering? Eit nytt syn på historia @ Suhmhuset
nov 28@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Kva skjedde eigentleg med Nidarosdomen i seinmellomalderen mellom 1350 og 1537? Fram til i dag er denne perioden blitt negativt framstilt, med vekt på brannar, forfall og til slutt halvvegs ruinering av domkyrkja. Ved restaureringa frå 1869 og framover vart også dei fleste spora etter byggjearbeida frå seinmellomalderen systematisk fjerna og erstatta med kopiar av 1200-talets arkitektur, slik at lite er synleg i dag. Ved inngangen til 150-års-jubileet for restaureringsarbeidet er det på tide å vurdere dei gamle tolkingane på nytt. Er historia om forfallet korrekt? Eller kan vi i staden tolke materialet som ei gradvis modernisering av katedralen i pakt med utviklinga i andre land i Nord-Europa? Og kva skjedde eigentleg i 1537? Foredraget vil presentere ei ny tolking av Nidarosdomen i perioden, bygd på tidlegare ubrukt materiale.

 

des
10
man
2018
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
des 10@19:00-22:00
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab | Sør-Trøndelag | Norge

Akademiet – engasjerende foredrag for humanister og naturvitere

En mandagskveld i måneden får du engasjerende foredrag av høy akademisk kvalitet i den gamle Fylkesmannsboligen på Kalvskinnet. Det er medlemmene i DKNVS Akademi som holder innleggene. Møtene er åpne og gratis for alle interesserte, og det er god anledning til å stille spørsmål. Akademimøtene avsluttes med enkel servering mot en egenandel på kr 100.

Bjørnar J. Olsen, UiT og Rolf Anker Ims, UiT holder innlegg.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS