Kunnskapsbyen holder deg oppdatert

I Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt.

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Målet er å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt å være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Last opp sesongens program.

aug
25
ons
2021
Midtbyen og brannene – byvandring med Roy Åge Håpnes , Oppmøte utenfor nordinngangen ved Nidaros Domkirke
aug 25@18:00-20:00
Midtbyen og brannene – byvandring med Roy Åge Håpnes @ Oppmøte utenfor nordinngangen ved Nidaros Domkirke

Midtbyen og brannene – byvandring med Roy Åge Håpnes

Oppmøte utenfor nordinngangen ved Nidaros Domkirke (mot Trondheim torg) kl. 18.00

Om ti år er det 350 år siden den katastrofale bybrannen i 1681, en brann som samtidig ga Trondheim en unik barokk byplan. På denne vandringen skal vi gå i de smaleste veitene og i de bredeste gatene for å se nærmere på hvordan brannene har formet Midtbyen og hvilken betydning de har hatt for veven av gater, byrom og plasser, men også for bebyggelse, eiendomsstrukturer og arkitektur.

Roy Åge Håpnes er utdannet historiker ved NTNU og arbeider til daglig hos Byantikvaren i Trondheim.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/bybrann

sep
1
ons
2021
Alexander Asphaug Rauboti: Møllmanngården på Torvet i Trondhjem , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 1@19:00-20:30
Alexander Asphaug Rauboti: Møllmanngården på Torvet i Trondhjem @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Alexander Asphaug Rauboti: Møllmanngården på Torvet i Trondhjem

Tilnærmingar til eit tapt trepalé i 1700-talsform og 1700-talskontekst

Ein iskald morgon i januar 1942 brann trebygningen kjend som Møllmanngården eller «Harmonien» på Torvet i Trondhjem ned til grunnen. Med eitt var byen og nasjonen frårøva eit uerstatteleg kulturminne, som med sine rause dimensjonar hadde vore eit iaugefallande element i bybiletet i over 170 år. Men kvifor vart dette særprega og myteomspunne anlegget reist i utgangspunktet, og korleis såg det eigentleg ut i si opphavlege form? Held populære byhistoriske overleveringar om forfengelege enkjefruer i kappestrid vatn i møte med samtidig kjeldemateriale? Og på kva måte er ei kongeleg vitjing i 1773 særskild interessant i samanhengen?

Arrangementet er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen – Den trønderske avdeling og Kunnskapsbyen. Det er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/trepale

sep
4
lør
2021
Oppdagelsesferd i Rotvollfjæra med Jørgen Søraker og Henriette Vaagland , Rotvollfjæra
sep 4@15:00-17:00
Oppdagelsesferd i Rotvollfjæra med Jørgen Søraker og Henriette Vaagland @ Rotvollfjæra

Oppdagelsesferd i Rotvollfjæra med Jørgen Søraker og Henriette Vaagland

Bli med fuglestudent Jørgen Søraker og marinbiolog Henriette Vaagland fra Institutt for biologi, NTNU på tur i Rotvollfjæra.

Fjæra er hjem for mange fuglearter, og vi håper å finne noen av dem sammen med dere. Jørgen har med seg kjempestort teleskop og masse fuglekunnskap. Han forsker på hvordan fugler blir påvirket av omgivelsene, og studerer både kjøttmeis, gråspurv og gjøk. Så er det en fugl du gjerne skulle ha visst navnet på, er han virkelig rett person å spørre. Her går det ikke akkurat i pip-pip og gakk-gakk! Ta med egen kikkert om du har.

Henriette har med seg både mikroskop og akvarium, og håper du kan hjelpe til med å fylle dette med spennende kravlende krabater. Det dukker helt sikkert opp mange forskjellige snegler i fine farger, og vi kan også love evig amorøse tanglopper og tangsprellgaranti. Skikkelig stas er det om noen finner fjæras huggorm, grønnmarken – den er skikkelig spennende å se på når den forstørres under mikroskopet. Så ta på gummistøvler, ha med bøtte og spade og bli med på en skikkelig forsker-i-fjæra-tur!

Arrangementet er i samarbeid med Trondheim folkebibliotek. Det er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla:

https://tfb.hoopla.no/sales/rotvoll

sep
8
ons
2021
Mette Bye. Bryggene i Kjøpmannsgata – historikk og vitalisering , Oppmøte utenfor Sjøfartsmuseet
sep 8@18:00-20:00
Mette Bye. Bryggene i Kjøpmannsgata - historikk og vitalisering @ Oppmøte utenfor Sjøfartsmuseet

Mette Bye: Bryggene i Kjøpmannsgata – historikk og vitalisering

Oppmøte utenfor Sjøfartsmuseet, Kjøpmannsgata 75 kl. 18.00

Bryggene i Trondheim er på mange måter byens signaturbygg, og ble opprinnelig brukt som pakkhus og varelager for byens kjøpmenn. De er vitnesbyrd om byens rolle som handels- og sjøfartsby, og de eldste bevarte bryggene stammer fra 1700-tallet. Byantikvar Mette Bye tar oss med på en vandring langs bryggerekka i Kjøpmannsgata, og forteller både om historikken til bryggene, om pågående restaureringsprosjekter og arbeidet med å vitalisere bryggene. Vi starter vandringen utenfor Sjøfartsmuseet og avslutter ved Gamle Bybro.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/bryggerekka

sep
15
ons
2021
Ingrid Lunnan Nødseth: Å kle inn det hellige – tekstil retorikk i senmiddelalderens kirkerom , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 15@19:00-20:30
Ingrid Lunnan Nødseth: Å kle inn det hellige - tekstil retorikk i senmiddelalderens kirkerom @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Ingrid Lunnan Nødseth: Å kle inn det hellige: tekstil retorikk i senmiddelalderens kirkerom

 

Middelalderens kirkerom var tekstile rom hvor både vegger, altre, skulpturer og alterfrontaler kunne være kledt inn i tekstil. I tillegg bar de geistlige lag på lag med symboltunge, liturgiske klær. Foredraget tar utgangspunkt i et unikt materiale av bevarte kirketekstiler, relikvie- og helgenskrin og undersøker hvordan tekstil ble brukt både for å kle inn og for å vise fram det hellige i nordisk senmiddelalder.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/hellige

sep
22
ons
2021
Jakob Maliks: I skyggen av korsarer, føderalister og folkerett – det norske flagget 200 år , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 22@19:00-20:30
Jakob Maliks: I skyggen av korsarer, føderalister og folkerett – det norske flagget 200 år @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Jakob Maliks: I skyggen av korsarer, føderalister og folkerett – det norske flagget 200 år

Det norske flagget feirer 200 år i 2021. Historien bak tilblivelsen av dette symboltunge tøystykket – vårt «nasjonalpatent» som det ble omtalt som på Stortinget i 2015 – er både dramatisk og innviklet. Vi skal søke svar på spørsmålene om hva forbindelsen er mellom flagget og de nordafrikanske «røverstatene», hvorfor et eget norsk flagg var et konstitusjonelt problem og hva stortingskomiteen med ansvar for forslaget mente med å sette fem stjerner i sitt utkast.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/flagget

sep
29
ons
2021
Kristin Hestmann Vinjerui: Sosiale skilnadar i helse og død, ei oppdatering frå Helseundersøkinga i Trøndelag (HUNT) , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 29@19:00-20:30
Kristin Hestmann Vinjerui: Sosiale skilnadar i helse og død, ei oppdatering frå Helseundersøkinga i Trøndelag (HUNT) @ Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek

Kristin Hestmann Vinjerui: Sosiale skilnadar i helse og død, ei oppdatering frå Helseundersøkinga i Trøndelag (HUNT)

Sosiale forskjellar i helse er kjend, der folk i lågare sosiale lag har dårlegare helse og døyr i yngre alder. Dette er vist for mange ulike sjukdommar, men korleis er mønsteret ved opphoping av fleire, samtidige og kroniske helseplager (multimorbiditet)? Og korleis påverkar samspelet mellom sosial posisjon og multimorbiditet dødelegheita? Desse spørsmåla undersøkte Vinjerui i doktoravhandlinga si, som ho vil presentere i dette foredraget. Vidare vil ho peike på nokre utfordringar i handtering av multimorbiditet i helsevesenet slik det er utforma i dag.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/helse

okt
1
fre
2021
Gunnerusprisen 2021 , DIGS, Trondheim
okt 1@13:00-16:00
Gunnerusprisen 2021 @ DIGS, Trondheim

Høstens store begivenhet i DKNVS er utdeling av den internasjonale Gunnerusprisen i bærekraft. Prisen deles ut av NTNU og DKNVS i felleskap og er på 1 million kroner. Årets prisvinner er Jianguo Liu. 

Prisutdeling og seminar finner sted på DIGS, i byens Kulturkvartal.

Både seminar og prisutdeling er åpen for publikum, men påmelding kreves. Påmeldingsinformasjon kommer!

okt
6
ons
2021
Marka – rød strek eller fritt fram? Panelsamtale med Kari Hovde, Anders G. Finstad, Marit Selfjord og Oddbjørn Bruland. Møteleder er Jo Skårderud. , Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
okt 6@19:00-20:30
Marka – rød strek eller fritt fram? Panelsamtale med Kari Hovde, Anders G. Finstad, Marit Selfjord og Oddbjørn Bruland. Møteleder er Jo Skårderud. @ Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek

Marka – rød strek eller fritt fram?

Panelsamtale med Kari Hovde, Anders G. Finstad, Marit Selfjord og Oddbjørn Bruland. Møteleder er Jo Skårderud.

Ideen om å bygge en gondolbane til Våttakammen og planene for et næranlegg med snøsikre forhold for langrennsløpere i Estenstadmarka har nok en gang åpnet for diskusjonen om hva vi kan og vil tillate av naturinngrep i de bynære markaområdene. Har den røde streken spilt fallitt, og trenger Trondheim en egen markalov, slik Oslo har? Eller er det bare nikkersadelen som surmuler når det legges fram forslag om å gjøre marka mer tilgjengelig for flere og bredere grupper? Vi har invitert et panel bestående av folk som alle er glade i å bruke marka, men som har ulike syn på hvordan vi best skal forvalte denne for oss alle så verdifulle ressursen.

Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/marka

Arr. i samarbeid med Trondheim folkebibliotek.

 

okt
18
man
2021
Akademiet: Akademi, offentlighet og autonomi
okt 18@19:00-21:00
Akademiet: Akademi, offentlighet og autonomi

Høstens første ordinære akademimøte fokuserer på akademiets interne liv.

Filosof og professor Helge Høibraaten snakker om «Akademi, offentlighet og autonomi» og setter akademienes rolle inn et historisk perspektiv. 

Etter foredraget og en spørsmål-/svarrunde skal nye medlemmer velges inn i Akademiet. Det skal også stemmes over endringer i innvalgsreglementet. Den siste delen av møtet er ikke åpent for publikum.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS