Kunnskapsbyen holder deg oppdatert

I Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt.

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Målet er å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt å være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Last opp sesongens program.

sep
26
lør
2020
Barneuniversitetet – Mari Aas Fjelldal: Så rart å være flaggermus , Kursrom fjerde etasje, Trondheim folkebibliotek
sep 26@12:00-12:30

Mari Aas Fjelldal: Så rart å være flaggermus

Tenk om du var flinkere til å fly enn en fugl.

Tenk om du kunne se ved hjelp av lyd.

Og tenk om du kunne sove gjennom hele vinteren fordi du ikke liker snø!

Kom og bli kjent med Norges råeste dyr: flaggermus.

For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/flaggermus

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Mari Aas Fjelldal: Flaggermusenes hemmelige liv , Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
sep 26@13:30-14:00

Mari Aas Fjelldal: Flaggermusenes hemmelige liv

Stemmer det at flaggermus drikker blod, er myten om at de vikler seg inn i håret ditt, sann, og kan de spre covid-19? Flaggermus har fått et ufortjent dårlig rykte, men at de er mystiske skapninger, er det ingen tvil om. Få et innblikk i flaggermusenes hemmelige og fantastiske liv både på verdensbasis og i Norge. Du blir garantert fascinert!

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/fjelldal

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

sep
30
ons
2020
Audrey van der Meer og Ruud van der Weel: Pennens potensial for læring , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
sep 30@19:00-20:00

Audrey van der Meer og Ruud van der Weel: Pennens potensial for læring

Å skrive for hånd eller på tastatur eller å tegne – hva er best for læring? Som følge av den økende digitaliseringen i dagens samfunn er problemstillingen svært aktuell. Til tross for at flere studier har funnet at å skrive for hånd gir læringsfordeler, er det fortsatt ikke enighet om hva som er best i en skolesituasjon. Flere land har nå til og med kuttet ut håndskriftopplæringen, og noen lærere mener barn i dag tidligere bør lære seg å skrive på PC. Det er derfor viktig med flere studier som kan fortelle hvordan den sensomotoriske bevegelsen knyttet til tradisjonell håndskrift påvirker hjernen, og hvilken betydning dette har for evnen til å lære.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/vandermeer

okt
1
tor
2020
Christina Five Berg og Morten Krogvold: Alle kan reddes av kunsten! , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 1@19:00-20:30

Christina Five Berg og Morten Krogvold: Alle kan reddes av kunsten!

Hvordan endte en skoletaper opp som stjernefotograf? Og hvordan kan lengsel brukes som verktøy i kunsten? Er kunst dødsfordriv eller tidsfordriv? Disse og andre temaer diskuterer Morten Krogvold og Christina Five Berg. Sammen jobber de med en bok om Krogvolds kunstneriske liv og virke. De vil avsløre noen av temaene for boken, med glimt fra Krogvolds fotografiske arkiv og fortellinger fra et kunstnerliv.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/krogvold

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

okt
5
man
2020
Akademiet: Christopher Hammers liv og virke. , Webinar
okt 5@19:00-20:00
Akademiet: Christopher Hammers liv og virke. @ Webinar

Christopher Hammers liv og virke

Stein Olle Johansen

Akademiets forelesninger går som webinar med påmelding denne høsten. Følg lenken for å melde deg på (navn og e-postadresse nødvendig). Webinaret er gratis. 

I 2020 er i år 300 år siden Hammer ble født. Hammer var betydelig donator til DKNVS.

Christopher Hammer var opptatt av folkeopplysning, og var medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Hammers omfattende bibliotek (4000 bind), en samling portretter, og 20 000 riksdaler ble testamentert til DKNVS, nå kjent som «Hammers samlinger» og en del av Gunnerusbiblioteket. Det omfatter også artefakter som en eskimoisk skinnbåt, matematiske måleinstrumenter, globuser og en rekke kobberplater benyttet til trykking av datidens kart over stift.

Hammer er mest kjent for å være folkeopplyser og «akevittens far» gjennom sitt virke på gården, og hans forfatterskap som omfattet kokebøker og almanakker med råd til bonden. Disse gjenspeilet Hammers engasjement for selvberging, kvalitetsheving og nasjonal selvfølelse. Hammer var også erklært avholdsmann. (Kilde: Wikipedia). 

STEIN OLLE JOHANSEN er sjef for bibliotekseksjon for kultur- og vitenskapshistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Åpne akademimøter i Elvegata 17

Foredragene i DKNVS Akademi er gratis og åpne for publikum. Hit kommer akademiets medlemmer og inviterte gjester som holder vitenskapelige foredrag fra alle fagfelt innen humaniora og naturvitenskap.

Akademimøtene holdes én mandag i måneden i semesteret. Møtene varer en drøy time, og har ett, to eller tre foredrag. Det er god anledning til å stille spørsmål etter innleggene. Høstens møter arrangeres som webinar. Dersom det blir mulig, vil vi også arrangere fysiske møter. Les mer. 

okt
14
ons
2020
Finn Lillelund Aachmann: Tare – mer enn mat! , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 14@19:00-20:00

Finn Lillelund Aachmann: Tare – mer enn mat!

I Norge har vi siden tidenes morgen høstet av tang- og tareressursene langs vår langstrakte kyst. I dag brukes det meste av taren til å utvinne alginat, et sukkerstoff som brukes i mer enn 600 ulike produkter verden over. De siste årenes vekt på miljø og klima har ført til fornyet interesse for tarens mange bruksområder. Muligheten for å kultivere tare har gitt oss en biologisk bærekraftig ressurs, men er vi i stand til å utnytte dette potensialet?

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/aachmann

Onsdagskveld i Låna: Historien til Melhus speidergruppe , Prestegårdslåna i Melhus
okt 14@19:00-20:00
Onsdagskveld i Låna: Historien til Melhus speidergruppe @ Prestegårdslåna i Melhus

Onsdagskveld i Låna: Historien til Melhus speidergruppe

Ved Arne Skarsem og jardar Loeng Grilstad

okt
21
ons
2020
Terje Finstad: Fra varmekraft til bærekraft: Ingeniøren som overgangsagent gjennom hundre år , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 21@19:00-20:00

Terje Finstad: Fra varmekraft til bærekraft: Ingeniøren som overgangsagent gjennom hundre år

Veien frem til etableringen av Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) ved NTNU er en historie om hvordan en ny type teknisk ekspertise satte sitt preg på moderniseringen av det norske samfunnet, og hvordan det norske samfunnet preget ekspertenes virke. Der de første professorene som Watzinger og Sundby fort ble del av et industrielt moderniseringsprosjekt, ble ingeniørene gradvis involvert i større samfunnsmessige moderniseringsprosjekter. Dagens EPT-ingeniører er fremdeles tungt inne i slike prosjekter, men aktiviteten preges i økende grad av samtidens globale og miljøorienterte moderniseringsprosjekter. I så måte er dette også en historie om ingeniørenes vei fra varmekraft til bærekraft.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/finstad

 

okt
24
lør
2020
Barneuniversitetet – Jan Ove Ekeberg: Hundene som løp til Sydpolen , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
okt 24@12:00-12:30

Barneuniversitetet

Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek kl. 12.00

Jan Ove Ekeberg: Hundene som løp til Sydpolen

Roald Amundsen er verdensberømt fordi han sammen med fire andre gikk på ski inn til Sydpolen for mer enn hundre år siden. Men ville de klart det uten hjelp fra «Obersten» og de andre grønlandshundene som trakk sledene for dem? Nei, aldri i verden – for det var det noen som prøvde, og de klarte det ikke.

Mer enn hundre hunder var med da Roald Amundsen dro til Sydpolen, og flere ble det, for det ble stadig født flere valper. Da den lange skituren mot Sydpolen startet, var det 52 hunder med. Hundene trakk fire store sleder, hver på 400 kilo, først opp en fjellside som er høyere enn det høyeste fjellet i Norge, Galdhøpiggen, så over verdens lengste isflate inn til Sydpolen.

Ikke alle kom tilbake, men også noen av hundene ble berømte, som «Obersten», som fulgte eieren sin hjem til Norge. Her hjemme lå han ofte på fortauet utenfor en slakterbutikk, der han fikk mange godbiter. Og han likte godt å bli klappet.

For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/amundsen

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Jan Ove Ekeberg: «Fram»-kokken Adolf H. Lindstrøm , Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
okt 24@13:30-14:00

VitenLunsj

Jan Ove Ekeberg: «Fram»-kokken Adolf H. Lindstrøm

Roald Amundsen er tidenes polarfarer. Han ledet «Gjøa»-ekspedisjonen, den første omseiling av Nord-Amerika, og var også først over Polhavet med luftskipet «Norge». Mest kjent er han for erobringen av Sydpolen, den bokstavelig talt siste hvite flekken på verdenskartet.

Av de mange som fulgte Amundsen til de kaldeste og mest forblåste steder på kloden, er det kokken mannskapet skriver om i sine dagbøker fra lange vinternetter. Det er varmen i byssa, den næringsrike maten og Adolf Henrik Lindstrøms uoppslitelig gode humør som varmer gjennom den lange polarnatta. Og det er kokken som får lengst fartstid om bord i norsk polarfarts flaggskip «Fram».

Da Roald Amundsen selv nevner den viktigste av alle norske polarfarere, er det ikke seg selv, og heller ikke den enda mer berømte Fridtjof Nansen, han trekker frem. Den 5. april 1911, i den lille hytta «Framheim», der han venter på å gjøre fremstøtet mot Sydpolen, skriver polarfareren om sin kokk: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann.» 

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/ahl

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS