Kunnskapsbyen holder deg oppdatert

I Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt.

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Målet er å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt å være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Last opp sesongens program.

okt
28
ons
2020
By og land – i pandemiens skygge. Panelsamtale med Tone Sofie Aglen m.fl. Møteleder er Jo Skårderud , Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
okt 28@19:00-20:30

By og land – i pandemiens skygge

Panelsamtale med Tone Sofie Aglen mfl. Møteleder er Jo Skårderud

Forholdet mellom by og land – mellom sentrum og periferi – har blitt aktualisert i kjølvannet av koronapandemien, hvor såkalt søringkarantene og forbud mot å besøke egen hytte skapte debatt og engasjement. «By og land – hand i hand» er et uttrykk som har festnet seg i det norske språket, men spørsmålet er om vi de senere årene har sett en økende grad av polarisering mellom sentrum og periferi. Er det en konstruert fortelling? Er konfliktnivået mellom sentrum og periferi historisk høyt, eller har vi sett tilsvarende i moderne historie? Og trenger vi egentlig distriktene?

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/byland

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

okt
30
fre
2020
Kurs i kalkmaling (hvitting) av mur v/Viggo Balle , Prestegårdslåna i Melhus
okt 30@09:00-okt 31@15:00
Kurs i kalkmaling (hvitting) av mur v/Viggo Balle @ Prestegårdslåna i Melhus

Kurs i kalkmaling (hvitting) av mur v/Viggo Balle

Fredag 30. og lørdag 31. oktober kl. 09.00-15.00

Prestegårdslånas vestre kjellermur (innvendig) kalkmales på kurset. Teori og praksis.

Kursavgift kr. 200,- inkluderer kaffe, te, gjærbakst og lunsj.

Støttet av Trøndelag fylkeskommune.

Kurset er pr. 8. juni fulltegnet (10). Man kan stå på venteliste.

Opplysninger og påmelding: Prestegårdslånas bygningsvernsenter v/Kristine Kaasa Moe, postmottak@prestegardslaana.no, tlf. 97622708. Postboks 16, 7221 Melhus.

nov
2
man
2020
Akademiet: Skred og «Mannen». Hva kan moderne dateringsmetoder fortelle oss? , Webinar
nov 2@19:00
Akademiet: Skred og "Mannen". Hva kan moderne dateringsmetoder fortelle oss? @ Webinar

Hva kan moderne dateringsmetoder fortelle oss om skred – og «Mannen», det ustabile fjellet i Møre og Romsdal?

Reginald Hermanns

Akademiets møter og foredrag er digitale denne høsten. Hent ut din gratis billettlenke på Hoopla til møtet 2. november.

Reginald Hermanns er lagleder for geofarer og jordobservasjon ved Norges geologiske undersøkelse. Avdelingen arbeider med skred som samfunnsproblem innenfor en rekke områder knyttet til skredkartlegging, forvalting og forskning.

Hermanns har i over ti år arbeidet med tittelens tema – og benyttet metoden på fire kontinenter og i Norge. Forelesningen inkluderer også refleksjoner rundt «Mannen», et ustabilt fjell i Norge, og som har vært mye offentligheten de siste årene.

Foredraget og presentasjonen er på engelsk. Spørsmål kan stilles og besvares både på norsk og engelsk.

Åpne akademimøter i Elvegata 17

Foredragene i DKNVS Akademi er gratis og åpne for publikum. Hit kommer akademiets medlemmer og inviterte gjester som holder vitenskapelige foredrag fra alle fagfelt innen humaniora og naturvitenskap.

Akademimøtene holdes én mandag i måneden i semesteret. Møtene varer en drøy time, og har ett, to eller tre foredrag. Det er god anledning til å stille spørsmål etter innleggene. Høstens møter arrangeres som webinar. Dersom det blir mulig, vil vi også arrangere fysiske møter. Les mer. 

nov
4
ons
2020
Alf Tore Hommedal: St. Sunniva, St. Olav og kong Magnus Erlingsson. Om kongelege vernehelgenar på 1100-talet , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
nov 4@19:00-20:00

Alf Tore Hommedal: St. Sunniva, St. Olav og kong Magnus Erlingsson. Om kongelege vernehelgenar på 1100-talet

Kong Magnus Erlingsson tok kongedømet i len av St. Olav, og Olavs rolle som dynastisk helgen har vore mykje diskutert. Derimot har St. Sunnivas tilsvarande rolle vore fråverande i fagdiskusjonen. Legendas presisering av at Sunniva var ei regjerande irsk dronning, som arva riket etter far sin, ville klart styrkja kong Magnus. Han arva sjølv riket gjennom kvinneledd i ei tid då kongsretten skulle gå gjennom mannsledd. Foredraget diskuterer Olav og Sunnivas rollar i Magnus Erlingssons kongedøme, ikkje minst betydinga av at dronningrelikviane midt i Magnus si styringstid vart overførte frå Selja til kongen si kroningskyrkje i Bergen.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/hommedal

nov
11
ons
2020
Svein Duvsete: Justisråd Henrik Horneman og frimurerskrinet på Reins kloster , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
nov 11@19:00-20:00

Svein Duvsete: Justisråd Henrik Horneman og frimurerskrinet på Reins kloster

Justisråd Henrik Horneman (1738–1807) var en av Trondhjems rikeste menn. Han var en driftig godseier og et dannet opplysningsmenneske. Han var også noe så sjeldent som frimurer, og i et lite skrin på Reins kloster ligger 250 år gamle skriv og gjenstander som kan berette om både Horneman og frimureriet.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/duvsete

nov
18
ons
2020
Margrete Syrstad Andås: Ormer og løver, drager og beist. Urnes og de tidlige norske stavkirkene , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
nov 18@19:00-20:00

Margrete Syrstad Andås: Ormer og løver, drager og beist. Urnes og de tidlige norske stavkirkene

Urnes stavkirke i Luster i Sogn er et av åtte norske steder som står på UNESCOs verdensarvliste. Dagens stavkirke er fra 1130-tallet, men deler av kirken er fra omkring 1070. Sammen med vikingskipene representerer Urnes det aller eldste vi har av treskurd i Skandinavia. 1000-talls dekoren viser ormer som kveiles, og dyr som kjemper. Inne i kirken møter vi en ny motivverden, med drager, kentaurer, mantikora-beist og menn som drar seg i skjegget. Hva betyr disse underlige motivene? Og hva tenkte datidens mennesker? Var motivene hentet fra fri fantasi eller en kopi av utenlandske forbilder? I 2018 møttes en gruppe internasjonale forskere på Urnes, og høsten 2020 kommer boken som er et resultat av «The Urnes Project». Andås har ledet prosjektet og vil i foredraget fortelle om resultatene av dette arbeidet.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/syrstad

 

Onsdagskveld i Låna: Kulturskolens elevkonsert , Prestegårdslåna i Melhus
nov 18@19:00-20:00
Onsdagskveld i Låna: Kulturskolens elevkonsert @ Prestegårdslåna i Melhus

Onsdagskveld i Låna: Kulturskolens elevkonsert

nov
21
lør
2020
Barneuniversitetet – Kristian Gislefoss: Hva gjør egentlig en meteorolog? , Kursrom fjerde etasje, Trondheim folkebibliotek
nov 21@12:00-12:30

Kristian Gislefoss: Hva gjør egentlig en meteorolog?

En meteorolog jobber med været. Han eller hun finner ut om det blir sol, regn, snø, storm eller lyn og torden. I foredraget blir dere kjent med hverdagen til en meteorolog, og jeg skal forklare hvorfor vi har det været vi har i Norge. Klimaet henger sammen med været, og endrer seg. Det vil si at vi kanskje ikke får det samme været i Norge når du blir voksen, som det vi har nå.

For skolebarn mellom seks og ni år. Foreldre og søsken kan besøke bibliotekets barneavdeling i mellomtiden. Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/meteorolog

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

VitenLunsj – Kristian Gislefoss: Vær og klima , Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
nov 21@13:00-13:30

Kristian Gislefoss: Vær og klima

Hvorfor har vi det været vi har i Norge? Klimaet vårt er i endring. Vi setter stadig nye varmerekorder, men færre kulderekorder. Arktis opplever de største endringene. Kan man i fremtiden seile fra Trondheim til Hawaii via Nordpolen uten å støte på is?

Vi tar en kikk på hva slags klima vi forventer i Trøndelag og i Norge i fremtiden.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/gislefoss

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

nov
25
ons
2020
Kristin Prestvold: Gravfeltet Vang i verden , Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
nov 25@19:00-20:00

Kristin Prestvold: Gravfeltet Vang i verden

Gravfeltet på Vang er magisk og unikt. Det er Norges, og et av Nord-Europas, største gravfelt fra jernalderen. Rundt 900 gravhauger ligger her samlet i et vakkert kulturlandskap. Gravfeltet ble brukt til begravelser i mange hundre år. Spesielt mange graver er fra vikingtida (750–1000 e.Kr.). Verdifulle gjenstander fant veien til fjellbygda Oppdal og ble lagt ned i gravene sammen med de døde på Vangfeltet. Gjenstandene er av høy kvalitet og reflekterer velstand og makt. Flotte sverd og praktgjenstander forteller om nær kontakt med land over hele Europa.

I dag bygger Oppdal kommune i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune opp gravfeltet som en attraksjon og opplevelse for lokalbefolkningen og tilreisende gjennom målrettet tilrettelegging og formidling.

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://kb.hoopla.no/sales/gravfelt

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS