Kunnskapsbyen fremmer og formidler vitenskap til hele byen

Kunnskapsbyen er et formidlingsprosjekt i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Kunnskapsbyen har som mål å skape interesse for forskning, formidle kunnskap og kritisk refleksjon, samt være en arena for kunnskapsglede, dialog og nysgjerrighet.

Kunnskapskalenderen holder deg oppdatert.

Gjennom Kunnskapsbyen kan du delta på forelesninger, debattmøter, vandringer og ekskursjoner. Arrangement i Kunnskapsbyen er gratis med mindre pris er oppgitt. Last ned vårprogram 2018 i pdf-format. 

Merete Røskaft er prosjektleder i Kunnskapsbyen. Hun har doktorgrad i historie fra NTNU.
Foto:Thor Nielsen/DKNVS

sep
2
søn
2018
Thamspaviljongen og Bårdshaug Herregård @ Leuthenhaven
sep 2@12:00-16:30

KUNNSKAPSBYEN

Bussavgang fra Leüthenhaven kl. 12.00

Til Verdensutstillingen i Chicago i 1893 leverte M. Thams & Co den norske paviljongen, en stavkirkebygning produsert som et «ferdighus» ved Strandheim bruk. Paviljongen var frem til 2015 en del av friluftsmuseet Little Norway i Wisconsin da den ble kjøpt av Orkdal kommune og bragt til Orkanger. Høsten 2017 ble den gjenreist ved Bårdshaug. På denne turen til Orkanger besøker vi både paviljongen og Bårdshaug Herregård, begge vitnesbyrd om Thams-familiens virksomhet i Orkladalføret. På Bårdshaug får vi omvisning og lett servering. Elsa Reiersen og Anders S. Bjørlykke står for det faglige innholdet på turen.

Avreise fra Leüthenhaven kl. 12.00, beregnet hjemkomst kl. 16.30. Pris kr. 300,- (medlem Fortidsminneforeningen), kr. 325,- for ikke-medlemmer. Billetter bestilles via Hoopla: https://dentronderske.hoopla.no/sales/thams.

Arr. er et samarbeid mellom Fortidsminneforeningen – Den trønderske avdeling og Kunnskapsbyen.

sep
5
ons
2018
Tranetur til Meldal @ Leuthenhaven
sep 5@16:30-21:00

KUNNSKAPSBYEN

Avreise fra Leüthenhaven kl. 16.30

Hver høst samles hundrevis av traner på Re og Muan i Meldal før trekket sørover. Det er et imponerende syn når flokken letter i kveldingen og setter kurs for nattkvarteret. Vi er invitert til kaffe på Re mens vi venter på at tranene letter. Fugleekspert Otto Frengen er entusiastisk omviser og står for det faglige innholdet. Bjørn Sæther er turleder.

Avreise med buss fra Leüthenhaven kl. 16.30. Beregnet hjemkomst ca. 21.00.

Påmelding tlf. 47630173, merete.roskaft@dknvs.no.

Pris kr. 400,- betales ved påstigning på bussen (kort).

 

sep
12
ons
2018
Trondheim – Norges andre jugendstilby. Byvandring med Svein Henrik Pedersen @ E.C.Dahls Stiftelse
sep 12@17:30-19:00

KUNNSKAPSBYEN

Oppmøte ved hovedinngangen til E.C. Dahls Stiftelse, Sverres gate 7 kl. 17.30.

Trondheim er ved siden av Ålesund den byen i Norge hvor jugendstilarkitekturen fikk størst betydning. Ei rekke av de mange monumentale bygningene som ble oppført her under Trondheims «byggeboom» i åra 1895-1915 ble utformet i denne stilen. Fordi Trondheim var en mye større by enn Ålesund, ble det faktisk bygget flere jugendstilbygninger her, men av samme årsak ligger de mer spredt i bybildet enn i Ålesund. Blant de mange arkitektene som bidro til at jugendstilen fikk et regionalt tyngdepunkt i Trondheim er det særlig grunn til å framheve Karl Norum, Johan Osness, Hagbarth Schytte-Berg og Gabriel Kielland.

Byvandringen fører oss fra E. C. Dahls Stiftelse, via Arkitekt Christies gate, Museumsplass og Kongens gate, til Ilevollen. Påmelding til merete.roskaft@dknvs.no, tlf. 47630173.

sep
17
man
2018
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
sep 17@19:00-22:00
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab | Sør-Trøndelag | Norge

Akademiet er en møteplass for humanister og naturvitere.

En mandag i måneden får du to engasjerende foredrag av høy akademisk kvalitet. Det er medlemmene i DKNVS Akademiet som holder presentasjonene, men møtene er åpne for alle interesserte. Etter foredragene er det god anledning til å stille spørsmål. Akademimøtene avsluttes med enkel servering mot en egenandel på kr 100, men det er gratis å høre foredragene.

Tema for månedens møte kommer.

sep
19
ons
2018
Siv Gøril Brandtzæg: Trondheim sett nedenfra – Gunnerusbibliotekets skillingsviser, 1550-1950.  @ Suhmhuset
sep 19@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Fra Gunnerusbibliotekets skattkammer

Skillingsviser er enkle trykksaker som har blitt solgt og sunget i Norge i 400 år. Gunnerusbiblioteket har en rik samling av skillingsviser som nå skal digitaliseres og gjøres tilgjengelig for allmenheten. Mange av disse visene er trykt i Trondheim og omhandler trøndersk hverdagsliv så vel som tragiske og komiske hendelser. Siv Gøril Brandtzæg leder det første store forskningsprosjektet om skillingsviser i Norge, og i dette foredraget skal hun fortelle om Trondheimsvisene fra Gunnerussamlingen. Vi får vi høre om dramatiske ildebranner i sentrum, henrettelser i Steinberget, kjærlighetsmøter i trønderske skoger – og om hvordan skillingsviser kan gi oss et nytt blikk på marginaliserte samfunnsgrupper.

sep
29
lør
2018
BARNEUNIVERSITETET – Kristian Overskaug: ….når en liten mus skal ut og gå…. @ Lavollen
sep 29@12:00-12:45

KUNNSKAPSBYEN

Forskningsdagene 2018

Oppmøte på Lavollen, Bymarka kl. 12.00

 Vi inviterer til Lavollen i Bymarka, for å lære mer om dyrs oppvekst. Dyre- og fugleunger møter en tøff virkelighet. Nå på høsten er det mulig å si noe om hvor mange av de dyra som ble født om våren som fortsatt er i live. Hva må til for at de skal overleve de første kritiske ukene og månedene, og hvordan læres de opp til å klare seg selv? Vi tar utgangspunkt i fugler og dyr som finnes i nærområdet – bever, ugler og jerv. Arrangementet avsluttes med servering av boller og saft i gulhuset på Lavollen.

For barn mellom seks og ti år. Arrangementet er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla.

 Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen, og inngår i programmet til Forskningsdagene 2018.

VitenLunsj – Kristian Overskaug: Å overleve sin første sommer – dyras tøffe oppvekst @ Lavollen
sep 29@13:30-14:00

KUNNSKAPSBYEN

Oppmøte på Lavollen, Bymarka kl. 13.30

Oppveksten kan være tøff og utfordrende, både for mennesker og dyr. Kristian Overskaug gir oss innblikk i oppvekstforholdene for fugler og dyr som har tilhold i Bymarka. De dyra som nå, mot mange odds, har overlevd sin første sommer går gjerne en tøff vinter i møte. Hvor store sjanser har de små dyre- og fugleungene for å overleve sitt første leveår? Hvem og hva utgjør den største faren, og hvordan læres de opp til å håndtere de utfordringene som møter dem? Og hva kan vi mennesker gjøre for å legge til rette for at dyr og fugler i våre nære omgivelser skal ha best mulig sjanse til å leve opp?

 Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.

okt
3
ons
2018
Ulrik Wisløf: Trønderhelse – fra bondens til forbrukerens marked @ Suhmhuset
okt 3@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Mer enn fem millioner dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år hvis folk hadde vært mer fysisk aktive. Professor Ulrik Wisløff er oppfinner av PAI (Personlig Aktivitets-Intelligens) som definerer hvor mye fysisk aktiv DU må være i løpet av en uke for å best mulig forebygge livsstilssykdommer. Du tjener PAI hver gang pulsen din øker: Jo høyere puls, jo raskere får du PAI. Vår forskning viser at personer som oppnår 100 PAI eller mer hver uke lever i gjennomsnitt nesten fem år lenger enn andre. Wisløff vil presentere historien bak PAI, som startet i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag og endte opp i forbrukermarkedet verden over, samt fortelle hva vi kan forvente i forhold til PAI i nær fremtid.

 

okt
15
man
2018
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
okt 15@19:00-22:00
Akademiet @ Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab | Sør-Trøndelag | Norge

Akademiet er en møteplass for humanister og naturvitere.

En mandag i måneden får du to engasjerende foredrag av høy akademisk kvalitet. Det er medlemmene i DKNVS Akademiet som holder presentasjonene, men møtene er åpne for alle interesserte. Etter foredragene er det god anledning til å stille spørsmål. Akademimøtene avsluttes med enkel servering mot en egenandel på kr 100, men det er gratis å høre foredragene.

Tema for månedens møte kommer.

okt
17
ons
2018
Aksel Tjora: Gode fellesskap i en digital tid @ Suhmhuset
okt 17@19:00-20:00

KUNNSKAPSBYEN

Samtidig som folks oppmerksomhet slukes av hverdagens skjermer, oppstår nye fysiske møteplasser i byrom, kaféer og festivaler. Når digitale og fysiske fellesskap vokser fram side om side, kan dette kobles til et mangfold av aspekter, som kommunikasjon, aktivitet, identitet og fysisk nærhet. På bakgrunn av slike elementer og med utgangspunkt i boka ”Hva er fellesskap” (Universitetsforlaget 2018) inviterer Aksel Tjora til en refleksjon omkring vilkårene for gode fellesskap i vår moderne tid.