Åpne møter i Akademiet

 

På akademimøtene får du vitenskapelige foredrag fra alle fagfelt innen humaniora og naturvitenskap. Det er akademimedlemmer eller inviterte gjester som holder foredragene.

Møtene arrangeres én mandag i måneden i semesteret og varer ca. 1,5 time. Møtestart kl 1900. Det er god anledning til å stille spørsmål etter innleggene.

Foredragene er gratis og åpne for publikum.
Sted: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Inngang fra Kongens gate.

DKNVS' kontorer i Elvegata 17

DKNVS har kontorer i den gamle fylkesmannsboligen i Elvegata 17.

Akademimøtene holdes for tiden i Rådhussalen i Trondheim Folkebibliotek. Benytt inngangen fra Kongens gate. Foto: Trondheim Folkebibliotek

Akademiet 18. mars 

James Speed:

Large herbivores in the utmark: Biodiversity, ecosystems and management

A mix of wild herbivore species and livestock roam the Norwegian utmark. In this talk I will discuss the factors that regulate the populations of these species, and their impacts on the biodiversity, ecology and management of forest and alpine ecosystems.  

 

Jan Ketil Rød:

Geografiske variasjoner av klimarisiko i fremtiden.

Hvilke kommuner blir mest påvirket av klimaendringer i fremtiden? Hvilke kommuner er mest sårbare for det som kommer? Og hvilke kommuner gjør mest for å tilpasse seg? I 2023 lanserte Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning (Noradapt) den første av en planlagt årlig rangering av alle norske kommuner ut fra relative forskjeller i den samlede klimarisikoen. Rangeringen tar utgangspunkt i indikatorer for fire faktorer som, ifølge IPCCs rammeverk, påvirker klimarisiko: fare, eksponering, sårbarhet og mangelfull respons.

Mandag 18. mars kl 1900 i Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Inngang fra Kongens gate. 

James Speed. Foto: Thor Nielsen/NTNU

Jan Ketil Rød. Foto: NTNU

Akademiet 29. april: 

 

Trenger vi virkelig mineraler fra havbunnen?

Foredragsholdere: Steinar Løve Ellefmo og Mats Ingulstad.

I 2023 ble det lagt frem en stortingsmelding om åpning av store områder på norsk kontinentalsokkel for mineralvirksomhet og en strategi for forvaltning av havbunnsmineralressursene.

Ved NTNU finnes det en rekke fagmiljøer som forsker på havbunnsmineraler, alt fra geologi, biologi og marinteknologi, til økonomi, etikk og historie. Den tverrfaglige satsingen på havbunnsmineraler, som startet opp så tidlig som 2014, har som mål å undersøke om havbunnsmineraler kan spille en rolle i fremtidens mineralforsyning, og i så fall hvordan, og på hvilke vilkår. På dette akademimøtet får du høre hva noen av de sentrale forskerne innenfor denne tverrfaglige satsingen mener om disse spørsmålene.

Ordstyrer i debatten etterpå: Siri Granum Carson

Mandag 29. april kl 1900 i Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Inngang fra Kongens gate.