DKNVS’ vitenskapelige priser til yngre forskere

Omtale av tidligere vinnere av DKNVS’ vitenskapelige priser til yngre forskere. 

2019:

Vitenskapelige priser til Dave Kush og Dennis G. Meier

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs vitenskapelige pris til yngre forskere for 2019 gikk til Dave Kush og Dennis G. Meier. Prisene er på 75.000 kroner hver. 

Prisen går hvert år til unge forskere i Norge som har dokumentert fremragende talent, originalitet og innsats, og som har oppnådd eksepsjonelt gode resultater innen sitt fagfelt. Prisen deles ut i to kategorier, og er på 75 000 kroner hver.

Dave Kush mottar prisen innen kategorien humaniora. Kush er språkforsker og er særlig opptatt av hvordan vi mennesker prosesserer språk, og samspillet mellom kognisjon og språk. Han er en internasjonalt ledende forsker som flytter forskningsfronten, publiserer i anerkjente tidsskrifter og har gjort fundamentale oppdagelser. Etter doktorgraden i 2013 fikk han et prestisjetungt post.doc.-prosjekt ved Haskins Laboratories, knyttet til Yale University. I 2016 kom han til NTNU som Onsager fellow, som er et program som rekrutterer de internasjonalt beste unge forskningstalentene. Han er med i faggruppen AcqVA og har bygget opp språklaboratoriet ØyeLab. Kush jobber som professor ved NTNU i Trondheim.

Dennis G. Meier mottar prisen innen kategorien naturvitenskap. Meier jobber med materialvitenskap/materialfysikk, og forskningen er relatert til funksjonelle tilstander på nanoskala, særlig topologiske defekter. Han har etablert seg som en av de ledende innen sitt forskningsfelt, og er ikke bare en unik rollemodell som forsker, men også en fremragende formidler. I 2016 kom han til NTNU som Onsager fellow, som er et program som rekrutterer de internasjonalt beste unge forskningstalentene. Samme år ble han tildelt Yngre forskertalent-prosjekt fra Forskningsrådet. Han er forsker i faggruppen FACET, og er tilknyttet SFF Quspin og har etablert et laboratorium for å karakterisere topologiske defekter. Han er også del av NTNUs Stjerneprogram. Meier jobber som professor ved NTNU i Trondheim.

DKNVS’ vitenskapelige pris til yngre forskere er finansiert av I.K. Lykkes fond. Prisutdelingen fant sted på DKNVS’ Høytidsmøte fredag 8. mars 2019 i Erkebispegården i Trondheim.

Dave Whitney Kush, Onsager Fellow og professor ved Institutt for språk og litteratur, NTNU. Foto: Thor Nielsen/NTNU. 

Dennis Meier, Onsager Fellow og professor ved Institutt for materialteknologi, NTNU. Foto: Thor Nielsen/NTNU.