Hvordan kan en økning i skilsmisser true den kinesiske kjempepandaen? Det – og mange andre sammenhenger mellom mennesker og natur – kan professor Jianguo (Jack) Liu fra Michigan State University fortelle om i sitt prisvinnerforedrag på Gunnerusprisseminaret, torsdag 22. september.

En helhetlig tilnærming til bærekraft er kjernen i dr. Lius forskning – og det er han som står bak begrepet telecoupling – eller fjernkobling. Hva det innebærer, vil dr. Liu fortelle mer om under foredraget sitt:

Pandas, people and planetary sustainability

Seminaret har fått navn etter Gunnerusprisen i bærekraft – en pris på 1 million norske kroner som går til eksepsjonelle forskere innen bærekraft. Prisen deles ut av DKNVS og NTNU i fellesskap.

På seminaret får du også foredrag av NTNU-ekspertene Fransesca Verones og Elizabeth Barron. Etter foredragene deltar alle i panelsamtale med preses i DKNVS May Thorseth. Samtalen ledes av konferansier Ruth Astrid Sæter.

Gunnerusprisseminaret  22. september kl 09-11, Rådssalen, NTNU

Professor Jianguo Liu er University Distinguished Professor ved Michigan State University i USA, hvor han har det prestisjetunge vervet «Rachel Carson Chair in Sustainability». Dr. Liu er også direktør ved Center for Systems Integration and Sustainability. Professor Liu er verdensledende innenfor arbeidet med å integrere økologi med andre fagfelt, som ulike samfunnsfag, fremgangsmåter og ulik teknologi som kan hjelpe oss med å forstå og fremme global bærekraft.

Lius vitenskapelige funn har bidratt til konkrete, positive miljøendringer, spesielt i Kina. Blant annet gjelder dette bevaringen av pandaer, bedre forvaltning av beskyttede områder og en tilnærmet revolusjon innenfor miljøvern i landet som har enorme følger for den globale bærekraften og arbeidet for å motvirke global oppvarming.

Prisutdeling i Frimurerlosjen

Gunnerusprisen i bærekraft deles ut i Frimurerlosjen onsdag 21. september. Prisutdelingen foregår som en del av konsertserien under Trondheim Kammermusikkfestival, og er også åpningskonsert for Hyfer framtidsfestival for kunst, kultur & vitenskap i regi av NTNU og partnere. Du kan kjøpe billetter til prisutdeling og konsert her.