MER er ikke alltid bedre: Vårt felles ansvar for en bærekraftig medisin

Linn Okkenhaug Getz

For 25 år siden var det nesten tabu for leger å tematisere fenomenet «medisinsk overaktivitet», både i klinikken og akademia. I dag er situasjonen en annen. OECD anslår bramfritt at 20% av all aktivitet i vestlig medisin er bortkastet («wasteful spending»). Ikke bare beslaglegger aktiviteten ressurser som kunne vært brukt til bedre formål. Vi blir heller ikke friskere av det. Og som en konsekvens av medisinsk overaktivitet, tar også klimaet skade.

Getz forklarer i sitt foredrag hva som menes med overdiagnostikk og overbehandling, og diskuterer hvor komplekse og gjenstridige disse problemene er. Hva kan vi sammen gjøre med saken?     

Mytens musikalske muligheter: David and Bathsheba som opera.

Ståle Kleiberg

Hva har den 2500 år gamle bibelfortellingen om David og Batseba å si oss i dag? Hvor ligger mytens kraft og karakter? Hvilke muligheter gir den musikalsk og hvordan er det løst?

Ståle Kleibergs opera David and Bathsheba har vært fremført i flere land. I år settes den opp på nytt, denne gang i en polsk-norsk samproduksjon hvor Trondheim Symfoniorkester & Opera er norsk samarbeidspartner. Forestillingene i Trondheim fant sted 24. og 25. mars. I Polen spilles den fire ganger i mai.

I kveldens foredrag forteller komponisten selv om verkets idé og innhold.

 

Mandag 24. april kl 1900, Trondheim Katedralskoles gamle festsal

Hent din gratis billett på hoopla

 

Linn O. Getz, Ståle Kleiberg. Foto Getz: Anne-Line Bakken. Foto Kleiberg: NTNU.