Gunnerusforelesninger torsdag 29. februar 2024 kl 1800

 

K R I G: Om sivilbefolkning, flukt og helseberedskap.

 

Verden har blitt et mørkere sted.

Det pågår mer enn hundre kriger og væpnede konflikter verden over.  Demokratiske land viser autoritære tendenser. Krig og lidelse i Gaza og Ukraina har rykket tett på oss.

Årets Gunnerusforelesninger handler om krig og krigens natur. Hvor går utviklingen?

Før Gaza-krigen brøt ut i oktober 2023, var den lille landstripen ved Middelhavet hjemsted for mer enn 2 millioner mennesker. Med krigen ble alle disse livene lagt i ruiner. Hvordan kunne dette skje?

Historiker, forfatter og Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdals foredrag handler om Gazastripen, om krig og om flukt og om de som blir rammet hardest når krigen kommer – sivilbefolkningen.

Petter Iversen er sjef for Forsvarets sanitet. Han snakker om Helseberedskap og krig. Iversen er ansvarlig for luftevakueringsenheten som evakuerer ukrainske pasienter, og har erfaring som kirurg i felt.

For å binde sammen arrangementet og lede paneldebatten etter foredragene, har vi invitert styreleder i NUPI, Karl Erik Haug. Haug er NTNU-professor og historiker, og har norsk utenriks- og forsvarspolitikk som spesialfelt.

Torsdag 29. februar kl 1800 i Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek. Inngang fra Kongens gate.

Arrangementet er gratis, men du må hente ut hoopla-billett på forhånd. 

Gunnerusforelesningene er DKNVS’ gave til Trondheims befolkning, og er en årlig foredragsserie som holdes tett opp til fødselsdagen til DKNVS’ stifter, biskop Johan Ernst Gunnerus.

Petter Iversen 

Foto: Forsvaret, Frederik Ringnes

Marte Heian-Engdal

Foto Sturlason

 

Karl Erik Haug

Foto: Forsvaret

May Thorseth er preses (styreleder) i DKNVS, og er kveldens vertskap.

Foto: Thor Nielsen/DKNVS.