The Royal Norwegian Society of Sciences and Letters

We promote and communicate science

The Royal Norwegian Society of Sciences and Letters

We promote and communicate science

Events calendar

Aug
30
Fri
2019
Maker Faire @ Kongens gate
Aug 30 @ 10:00 – Aug 31 @ 15:00

Maker Faire

30.-31. august

Kongens gate

  1. og 31. august er det igjen klart for Trondheim Maker Faire, og Vitensenteret stiller med stand og aktiviteter i samarbeid med Kunnskapsbyen. Nysgjerrighet og skaperglede står i sentrum for våre aktiviteter, og barn i alle aldere, også voksne barn, får noe å bryne seg på. I år kan du være med og lage kule ballonghelikopter og svampoboter. Greier du å lage ballonghelikopteret som svever lengst – eller den mest kreative svampoboten? Stikk innom vår stand og bli inspirert. Velkommen til årets Maker Faire! Arrangementet er gratis.

Arr. er et samarbeid mellom Vitensenteret og Kunnskapsbyen.

Sep
4
Wed
2019
Kristian Overskaug: Vandring til Finn-Pål stuggu i Malvikmarka @ Leuthenhaven
Sep 4 @ 17:00 – 22:00

Kristian Overskaug:

Vandring til Finn-Pål stuggu i Malvikmarka

Bussavgang fra Leuthenhaven kl. 17.00

Malvikmarka rommer flotte grender og spennende skoger – og med det markerte Jervfjell-platået som vokser så djervt opp mot horisonten der i skoghavet. Oppe på fjellet finnes ett og annet rypekullet, og i de skogkledte brantene rundt fjellet lever flere av skogens fugler og dyr: storfugl, elg, den livlige måren, og i gammel tid også en og annen bjørnen.

På 1730-tallet hadde den fredløse Pål også tilhold i en berg-heller der oppe i fjellet. Han levde etter alt å dømme et røft og krevende liv som skoggangsmann – delvis på rømmen, selv om det også var kjærlighet der i helleren. Så het kjærlighet at det ble barn av det! Kveldens turleder, Kristian Overskaug, har nettopp gitt ut boka «Den som sporer ulven» – et forsøk på en rekonstruksjon av deler av Påls liv.

Turen til Påls hule i Jervfjellet går innover marka fra Saksvikvollen – og det antas at hele turen tur/retur vil ta 4-5 timer. Matpakke/drikke el. l. i sekken anbefales, og solid skotøy, fjellsko/støvler er viktig for å få en grei vandring gjennom skogen.

Påmelding til: merete.roskaft@dknvs.no, tlf. 47630173.

Sep
6
Fri
2019
Akademiet: Seismerssion – an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans @ Suhmhuset
Sep 6 @ 18:00 – 19:00
Akademiet: Seismerssion - an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans @ Suhmhuset

Høstens første akademimøte arrangeres fredag 6. september kl 1800 i Suhmhuset i Elvegata 6. Møtet er åpent og gratis for publikum. Etter akademimøtet er det hagefest for akademimedlemmer med følge. Festen krever påmelding, og invitasjon er sendt i nyhetsbrev (påmeldingsfrist 16. august).

SEISMERSSION – an immersive sonic exploration of noise pollution in the oceans

The impact of noise pollution on ocean life is far remote from what we can perceive and experience. Where human-caused climate change and plastic pollution is prominent in media, the harmful effect of noise pollution in the sea is difficult to convey due to it’s audible/non-visual nature. Thus, our installation gives this complex topic a sensory experience with artistic means. We will present the scientific background of the issue and give audio-visual examples.

Foredragsholdere: Sepehr Haghighi, Karolina Jawad, Jørgen Nygård Varpe, Shreejay Shrestha, Espen Wik.

Alle fordragsholderne er masterstudenter på det internasjonale masterprogrammet i Music, Communication and Technology, som er et nytt studium delt mellom to campuser på NTNU og Universitetet i Oslo. Veileder er førsteamanuensis Daniel Buner Formo på NTNU. Studentene har vist fram prosjektet under både NTNU Ocean Week i mai, og under FUTURUM på Big Challenge. Deres modul var en av dem som Kronprinsen besøkte – og nå har vi hentet dem til vårt akademimøte! Suhmhuset i Elvegata 6, kl 1800, fredag 6. september.