Når:
24. oktober 2020@13:30-14:00
2020-10-24T13:30:00+02:00
2020-10-24T14:00:00+02:00
Hvor:
Magistratsalen, Trondheim folkebibliotek
Peter Egges plass 1
7011 Trondheim
Pris:
Gratis
Kontakt:
Merete Røskaft
99165427

VitenLunsj

Jan Ove Ekeberg: «Fram»-kokken Adolf H. Lindstrøm

Roald Amundsen er tidenes polarfarer. Han ledet «Gjøa»-ekspedisjonen, den første omseiling av Nord-Amerika, og var også først over Polhavet med luftskipet «Norge». Mest kjent er han for erobringen av Sydpolen, den bokstavelig talt siste hvite flekken på verdenskartet.

Av de mange som fulgte Amundsen til de kaldeste og mest forblåste steder på kloden, er det kokken mannskapet skriver om i sine dagbøker fra lange vinternetter. Det er varmen i byssa, den næringsrike maten og Adolf Henrik Lindstrøms uoppslitelig gode humør som varmer gjennom den lange polarnatta. Og det er kokken som får lengst fartstid om bord i norsk polarfarts flaggskip «Fram».

Da Roald Amundsen selv nevner den viktigste av alle norske polarfarere, er det ikke seg selv, og heller ikke den enda mer berømte Fridtjof Nansen, han trekker frem. Den 5. april 1911, i den lille hytta «Framheim», der han venter på å gjøre fremstøtet mot Sydpolen, skriver polarfareren om sin kokk: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større & verdifullere tjenester enn noen annen mann.» 

Arr. er gratis, men krever at man henter ut gratisbilletter fra Hoopla: https://tfb.hoopla.no/sales/ahl

Arr. er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.